Eisen hypotheek

Gratis brochure


Ben je benieuwd wat de eisen zijn voor het verstrekken van een hypotheek? Bij Notaris Bas vertellen we je graag meer informatie over dit onderwerp in deze blog. Lees hieronder snel verder, zodat je weet of je aan de eisen voldoet.

Hoe krijg je een hypotheek?

Er zijn twee belangrijke criteria om in aanmerking te komen voor een hypotheek: ten eerste moet je voldoende inkomen hebben om maandelijks je hypotheeklasten te kunnen dragen en ten tweede moet de verhouding tussen de lening en de waarde van je huis in evenwicht zijn.

Inkomen in verhouding tot de hypotheek

Bij het aanvragen van een hypotheek is je inkomen van vitaal belang. Je gaat een aanzienlijke lening aan bij de bank, die doorgaans over een periode van dertig jaar wordt terugbetaald. De bank wil er natuurlijk zeker van zijn dat je deze lening kunt aflossen en daarom zijn er specifieke eisen voor een hypotheek. De maximale hypotheek wordt berekend op basis van je inkomen, ook wel Loan-to-income (LTI) genoemd. Dit wordt berekend volgens richtlijnen die door de overheid zijn vastgesteld. Over het algemeen kun je ongeveer 4,5 keer je bruto jaarinkomen lenen voor je totale hypotheek.

Bereken je maximale hypotheek

Naast het bedrag van je inkomen, kijkt de bank ook naar de stabiliteit van je inkomen. Dit wordt de stabiliteit van je inkomen genoemd. Een stabiel inkomen is een inkomen waarvan met grote zekerheid kan worden gezegd dat het de komende jaren minimaal gelijk blijft. Een vast contract wordt doorgaans als stabiel beschouwd. Voor zelfstandigen gelden strengere eisen, omdat de bank wil weten of het waarschijnlijk is dat je inkomen stabiel blijft.

Andere financiële verplichtingen

Ook wordt er gekeken naar eventuele andere financiële verplichtingen die je hebt. Als je bijvoorbeeld een lening hebt waarvoor je maandelijks aflost, betekent dit dat je minder geld kunt besteden aan je hypotheek. Dit is logisch. Denk aan een persoonlijke lening, auto of creditcardschuld. Het is verstandig om al je financiële verplichtingen in kaart te brengen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Verhouding tussen huis en hypotheek

Naast je inkomen en schulden is de tweede eis voor een hypotheek gerelateerd aan het huis dat je wilt kopen of al hebt. Je mag niet meer lenen dan het huis waard is. Dit is opnieuw een regel die door banken wordt gevolgd en wordt aangeduid als Loan-to-value (LtV): de verhouding tussen de lening en de waarde van het onderpand (je huis). Naast de koopsom zijn er ook andere kosten die bij het kopen van een huis komen kijken. Je kunt hiervoor geen lening afsluiten.

Hypotheekakte nodig?

Klaar om de volgende stap te zetten richting jouw droomhuis? Neem vrijblijvend contact op met Notaris Bas voor het regelen van jouw hypotheekakte.

Meer blogberichten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier