Geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract?

Gratis brochure


Jullie zijn al een tijdje bij elkaar en klaar voor de volgende stap. Maar wat willen jullie eigenlijk? Willen jullie trouwen, een geregistreerd partnerschap aangaan of "gewoon" samenwonen.

Als je écht voor elkaar kiest, dan vind je het ook belangrijk om bepaalde zaken goed te regelen, zoals bijvoorbeeld de aanspraak op partnerpensioen bij overlijden, kun je in jullie huis blijven wonen als één van jullie overlijdt?, wie betaalt wat, etc. Maar ook: wat moet er gebeuren als jullie uit elkaar zouden gaan.

Al deze zaken kunnen jullie regelen door:

  1. te trouwen
  2. een geregistreerd partnerschap aan te gaan
  3. een samenlevingscontract te maken

Trouwen of een geregistreerd partnerschap

Er is eigenlijk maar weinig verschil tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap. Het allergrootste verschil is dat jullie bij een geregistreerd partnerschap geen ja-woord aan elkaar geven en bij een huwelijk wel.

Het voordeel van trouwen of een geregistreerd partnerschap is dat een aantal zaken automatisch geregeld worden. Zo erft bij overlijden de achterblijvende partner en moeten eventuele kinderen wachten op hun erfdeel totdat beide partners zijn overleden. Omdat dit allemaal is vastgelegd in de wet, hoef je geen testament te laten maken. En voor het geval jullie uit elkaar zouden gaan, dan is de verdeling van jullie gezamenlijke vermogen vastgelegd in de wet.

Willen jullie het toch anders regelen dan zoals het in de wet staat? Dat kan! Ga dan naar de notaris en laat huwelijkse voorwaarden/partnerschapsvoorwaarde opstellen.

Samenlevingscontract

Jullie willen wel samenwonen, maar (nog) niet trouwen. Dat kan prima, maar laat dan wel even een samenlevingscontract opmaken bij de notaris. Zo kun je veel ellende voorkomen. Stel je voor dat je ineens samen met je schoonfamilie of stiefkinderen eigenaar van jullie woning wordt bij overlijden van je partner, of dat je bij het einde van jullie relatie geen recht op pensioen hebt. Dit kunnen jullie voorkomen door een samenlevingscontract bij de notaris op te laten maken. Dat scheelt een hoop ruzie, verdriet en onduidelijkheden als jullie onverhoopt uit elkaar zouden gaan. Daarnaast kunnen jullie tienduizenden euro's aan erfbelasting besparen als één van jullie plotseling overlijdt. Overleg gelijk even met de notaris of jullie ook een testament nodig hebben als jullie gaan samenwonen.

Meer blogberichten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier