Een verblijvingsbeding in het samenlevingscontract
Lees deze blog
Na het ondertekenen van de hypotheekakte bij de notaris, krijg je een afschrift van de akte. Deze akte moet je bewaren totdat je hypotheek helemaal is afgelost en uitgeschreven.
Als je gebruik maakt van hypotheekrenteaftrek, kan de belastingdienst om stukken vragen die te maken hebben met de hypotheekrenteaftrek. Denk hierbij aan facturen waaruit blijkt dat je je huis verbouwd hebt. Het is dan ook handig dat je de hypotheekakte kunt laten zien, zo weet de belastingdienst zeker dat je een hypotheek bent aangegaan.
Ja, de notaris bewaart elke notariële akte voor altijd. Als de notaris waar jij je akte getekend hebt stopt, omdat hij bijvoorbeeld met pensioen gaat, dan bewaart de notaris die hem opvolgt de akten.
Akten moeten beschermd zijn tegen brand, waterschade, schimmel en allerlei andere denkbare gevaren. Daarom worden akten bewaard in een waterdichte, brandveilige en beveiligde ruimte. Na 20 jaar de akten bewaard te hebben op het notariskantoor, mogen de akten worden overgebracht naar de algemene bewaarplaats van de Rijksoverheid. Dit is een archiefbewaarplaats van notarisarchieven in Winschoten.
Om het papier goed te kunnen bewaren en herkenbaar te maken, moet het aan een aantal eisen voldoen. Notarieel aktepapier moet een duurzaamheid van tenminste 100 jaar hebben. Het papier is steviger en van een andere samenstelling dan "gewoon" papier en het logo van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie moet er op staan.
Als je het afschrift van de akte kwijtraakt, dan is dat niet heel erg. De akte is namelijk ingeschreven bij het Kadaster. Het Kadaster is een openbaar register. De naam zegt het al: openbaar. Dit betekent dat je een kopie van de akte kunt opvragen, tegen een geringe betaling.
Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.