Huis kopen zonder samenlevingscontract, kan dat?

Gratis brochure


Als je samen met je partner een huis gaat kopen, is het slim om vooraf wat dingen vast te leggen. Als je niet getrouwd bent, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een samenlevingscontract.

Wat is een samenlevingscontract?

Om deze blog even goed te beginnen, vertellen we je graag eerst wat een samenlevingscontract precies is. Een samenlevingscontract is een overeenkomst tussen samenwonende partners waarin afspraken worden vastgelegd over hoe zij hun inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden verdelen als ze uit elkaar gaan of als een van hen overlijdt. Lees hier meer over een samenlevingscontract.

Kun je een huis kopen zonder samenlevingscontract?

Een samenlevingsovereenkomst is niet wettelijk verplicht wanneer je een hypotheek afsluit. Echter, het is eigenlijk wel aan te raden, vooral als jullie samen een huis kopen. Met een samenlevingscontract regel je bijvoorbeeld dat je partner in het huis kan blijven wonen na jouw overlijden en hoe je de hypotheekrente betaalt of verdeelt. Bovendien worden jullie met een samenlevingsovereenkomst elkaars fiscale partner. Dit kan gunstige gevolgen hebben, onder andere voor de hypotheekrenteaftrek.

Voordelen van een samenlevingscontract

Een samenlevingscontract heeft zo zijn voordelen. Als je er een hebt, ben je fiscaal partners. Dat betekent dat je samen belastingaangifte kunt doen en wellicht meer geld overhoudt.

Ook is het handig om in het contract vast te leggen dat je partner het huis en de inboedel krijgt als jij komt te overlijden. Anders kan het lastig zijn voor je partner om het huis te behouden.

Verder kun je in het contract regelen dat je partner recht heeft op een pensioenuitkering bij overlijden, wat financiële rust kan geven.

Daarnaast voldoe je met een samenlevingscontract eerder aan de voorwaarden voor de hoge partnervrijstelling voor de erfbelasting.

Samenlevingscontract voor of na hypotheek?

Hoewel een samenlevingscontract op zichzelf geen invloed heeft op je hypotheek, kan het handig zijn om het vóór de hypotheekaanvraag op te stellen. Zo kun je specifieke afspraken maken over bijvoorbeeld de verdeling van hypotheeklasten, wat de financiële situatie helder maakt voor beide partners.

Samenlevingscontract online regelen?

Een samenlevingscontract online regelen? Notaris Bas helpt je hierbij! Het voordeel van een samenlevingscontract afsluiten online is dat het veel tijd en bijkomende kosten scheelt. Je regelt alles digitaal en komt maar een keer langs voor het tekenen van de akte.

Meer blogberichten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier