Wat moet je regelen bij het verkopen van je huis?

Gefeliciteerd! Jouw huis is verkocht en misschien heb je inmiddels ook al wel een nieuw huis gekocht. Maar wat moet je nu eigenlijk allemaal nog regelen voor de verkoop?

Voorlopig koopcontract

Samen met de koper heb je het voorlopig koopcontract ondertekend. Daar staat onder andere in wat er is verkocht, op welke datum het huis verkocht wordt en onder welke voorwaarden. Dit koopcontract sturen jullie (of de makelaar) naar de notaris (de koper mag kiezen welke notaris) en jouw dossier wordt opgestart.

Leveringsakte

Aan de hand van het koopcontract maakt de notaris de leveringsakte op. In de akte van levering wordt verwezen naar de koopovereenkomst, waarin de afspraken staan die jullie gemaakt hebben. Zo is het duidelijk voor iedereen wat er verkocht is en kan het huis goed opgeleverd worden. Daarnaast zorgt de notaris ervoor dat de eventuele hypotheek die jij als verkoper op het huis hebt, wordt doorgehaald (met een royement). Zo kan jouw huis zonder hypotheek of beslag worden verkocht. De kosten voor het doorhalen van de hypotheek zijn voor jou. De overige kosten (honorarium, inschrijving bij het Kadaster, etc.) betaalt de koper.

Als de leveringsakte opgemaakt is door de notaris, ontvangen de verkoper en de koper ieder een ontwerp van de akte. Op het afgesproken tijdstip gaan jullie naar de notaris om de akte te ondertekenen en wordt de koper eigenaar. Op het moment dat de notaris de inschrijving bij het Kadaster geregeld heeft, is de eigendom echt overgegaan.

Inspectieronde

Voordat jullie naar de notaris gaan wordt er nog een laatste inspectieronde door het huis gedaan door de koper samen met de makelaar. Zo kan hij zien of alles wat hij gekocht heeft ook daadwerkelijk in het huis aanwezig is. Jij hoeft hier niet bij aanwezig te zijn.

Sleutel

Het is bijna altijd zo dat de sleuteloverdracht bij de notaris plaatsvindt. Op het moment dat de akte getekend is, geeft de verkoper de sleutels aan de koper.

 

 

 

 

Meer blogberichten

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier