Hypotheek oversluiten naar een andere bank

Gratis brochure


De hypotheekrente is al een hele tijd laag. Zoals het er nu naar uitziet, blijft dit ook nog wel even zo. Dit kan voor jou een reden zijn om eens goed te kijken naar je huidige hypotheek. Hoeveel betaal ik nu aan rente en kan dat misschien goedkoper, zodat ik per maand minder betaal en dus maandelijks meer geld overhoud.

Wanneer moet ik mijn hypotheek oversluiten?

Als je nu een hogere rente betaalt dan de huidige rente (je betaalt bijvoorbeeld 4% en de huidige rentestand is bijvoorbeeld 2%). Waar je wel even goed op moet letten is dat je vaak een boete moet betalen bij de bank waar je je hypotheek hebt lopen. Vraag hiernaar en bekijk na hoeveel jaar je deze boete hebt terugverdiend.

Waarom een hypotheek oversluiten? Wat zijn de voordelen?

Je betaalt minder per maand, waardoor je meer geld overhoudt voor iets leuks.

Hoe regel ik een oversluiting?

Als je je hypotheek wilt oversluiten, ga je naar een hypotheekaanbieder. Je bespreekt je mogelijkheden, voor- en nadelen, de boeterente en alle andere zaken die van belang zijn. Nadat je de voors en tegens tegen elkaar hebt afgewogen, besluit je om te overstappen. Let op: de nieuwe hypotheekaanbieder kijkt hoeveel je mag lenen. Hij kijkt naar de hoogte van je huidige lening, je huidige inkomen en de waarde van je woning. Is je inkomen nu lager? Dan kan de hypotheekverstrekker aangeven dat de lening niet meer verantwoord is. Je kunt dan niet oversluiten.

Als alles akkoord is, ontvang je een offerte van de hypotheekverstrekker. Deze teken je en de hypotheekverstrekker stuurt de informatie naar de notaris. Op het moment dat de notaris de stukken binnen heeft, wordt jouw dossier opgestart. Je ontvangt een ontwerp van de akte en maakt een afspraak om de hypotheekakte te tekenen.

Wat zijn de kosten om een hypotheek over te sluiten?

Wil je jouw nieuwe hypotheek bij een andere bank onderbrengen? Dan moet je op verschillende kosten rekenen: advies-, bemiddelings-, taxatie en notariskosten. Daarnaast kan het zijn dat je ook een boete voor vervroegd aflossen moet betalen. Eén voordeel: de kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

De notariskosten voor het opmaken van een hypotheekakte en één doorhaling van de oude hypotheek zijn: € 785,00.

Vraag aan de hypotheekaanbieder wat zij rekenen voor advies-, taxatie- en bemiddelingskosten, je kunt rekenen op zo'n € 2.500,00

Boete bij oversluiten hypotheek

Ga je je nieuwe hypotheek onderbrengen bij een andere bank? Dan betaal je meestal boete aan je oude bank. Die maakt eerst een voorlopige berekening en vlak voordat je naar de notaris gaat om de akte te tekenen, berekent de bank de definitieve boete.

Is oversluiten voordelig?

 

Oversluiten is alleen voordelig als je de kosten weer terugverdient in de periode waarvoor je je hypotheek afsluit (dit kan 5 jaar zijn, maar ook bijvoorbeeld 10 jaar). Je weet namelijk niet of je nieuwe bank na afloop van deze periode nog steeds voordeliger is dan je "oude" bank.

Meer blogberichten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier