Hypotheek oversluiten of niet?

Gratis brochure


Ben je benieuwd wanneer je beter wel of niet je hypotheek kunt oversluiten? Soms is het voordeliger voor jou, dit hangt af van je specifieke situatie. Hieronder vind je veelvoorkomende scenario’s waarbij dit een goed of slecht idee kan zijn.

1. Blijven in je huidige woning

Als je jaren geleden een hypotheek hebt afgesloten tegen een hoger rentepercentage dan wat momenteel gangbaar is, kan oversluiten voordelig zijn als je van plan bent om nog een tijdje in je huidige woning te blijven wonen. Vraag informatie op over de boeterente, maak een berekening bij een nieuwe bank en kijk of dit financieel gunstiger voor je is.

2. Verhuizen op korte termijn

Verwacht je binnen enkele jaren te verhuizen? Dan is oversluiten mogelijk niet de beste keuze. Stel dat oversluiten een boeterente van € 12.000,- met zich meebrengt, maar je maandelijks € 400,- bespaart. Dan ben je pas na 2,5 jaar voordeliger uit. Als je vóór die tijd verhuist, kost het je dus geld.

3. Tweede huis, vakantiehuis of verbouwing

Overweeg je om je hypotheek te verhogen voor een tweede huis, vakantiehuisje of een verbouwing? Dit is een goed moment om te onderzoeken of oversluiten voordelen biedt. Aangezien je toch al kosten maakt voor hypotheekadvies, kan dit een gunstig moment zijn om te bekijken of je je hypotheek kunt optimaliseren.

4. Naderende pensioenleeftijd

Als je bijna met pensioen gaat, verandert je financiële situatie. Banken beginnen 10 jaar voor je de AOW-leeftijd bereikt al rekening te houden met je toekomstige pensioeninkomen. Dit gebeurt nu al vanaf je 57e. Omdat je pensioeninkomen doorgaans lager is dan je huidige inkomen, kun je ook minder lenen. Als dit moment nadert, is het verstandig om te onderzoeken wat je opties zijn om je woonlasten te verlagen. Het oversluiten van je hypotheek kan dan een slimme zet zijn.

Notaris nodig bij oversluiten?

Heb je een professionele notaris nodig die je helpt bij het oversluiten? Dan ben je bij Notaris Bas aan het juiste adres. Bij Notaris Bas kunnen we een hypotheekakte bij oversluiten professioneel voor je opstellen, voor een lage prijs. Je kunt bij ons al een hypotheekakte laten opstellen vanaf € 620,-. Heb je verder nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag.

Meer blogberichten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier