Hypotheekakte doorhalen

Gratis brochure


Een hypotheek doorhalen, gebeurt dit tegelijk met het passeren van de hypotheekakte? Nee, met het tekenen van de hypotheekakte wordt niet automatisch de bestaande hypotheek doorgehaald. Elke hypotheekakte wordt na ondertekening ingeschreven bij het Kadaster. Omdat in de wet staat dat als je een huis verkoopt dit vrij van hypotheken en beslagen moet, is het logisch dat als een hypotheek is ingeschreven, deze ook moet worden uitgeschreven.

Wanneer moet dit dan en hoe werkt het?

1. Verkopen huis

Als je voor het eerst een hypotheek aangaat, bijvoorbeeld voor het kopen van een huis, dan hoeft er geen hypotheek doorgehaald te worden. Je kunt simpelweg niet iets doorhalen wat er niet is. Maar als je je huis gaat verkopen en weer een ander huis koopt, waarvoor je weer een hypotheek nodig hebt, dan moet jouw "oude" hypotheek doorgehaald worden. Dit moet omdat jouw oude huis vrij van hypotheek en beslagen moet worden verkocht aan de kopers. De notaris zorgt ervoor dat de eigendom van het huis verandert door het huis te leveren met een leveringsakte zonder dat er een hypotheek op zit. Dat betekent dus dat jouw hypotheek doorgehaald moet worden, anders kan er niet geleverd worden.

Moet ik dan iets doen om de hypotheek door te halen?

Nee hoor, dit doet Notaris Bas allemaal voor je. Vaak los je jouw "oude" hypotheek af met geld van jouw "nieuwe" hypotheek. Je krijgt een nota van afrekening, waarop het door jou geleende bedrag staat, het deel van de aflossing van jouw "oude" hypotheek, de kosten die je moet betalen voor de makelaar, tussenpersoon, notaris, kadaster, etc. Als er een hypotheek is die doorgehaald moet worden, dan zie je de kosten hiervoor ook terug op de nota van afrekening. Alles wordt voor je geregeld.

2. Tweede of opvolgende hypotheek

Sluit je een tweede (of derde of vierde) hypotheek af, dan wordt de eerste hypotheek niet doorgehaald. Je leent eigenlijk geld bij, zonder dat er iets verandert aan je eerste hypotheek. Er wordt gewoonweg een hypotheek toegevoegd aan de hypotheek die je al hebt. In dat geval is een doorhaling dus niet nodig. Op het moment dat je je huis gaat verkopen, dan rusten er dus twee (of meer) hypotheken op en dan moeten deze allemaal doorgehaald worden. Dus zolang je je huis niet verkoopt, hoef je je hypotheken niet door te halen. Verkoop je wel? Dan moeten de hypotheken afgelost worden.

3. Oversluiting hypotheek

Ga je je hypotheek oversluiten omdat je bij een andere bank tegen gunstigere voorwaarden kunt lenen en weegt dit voordeel op tegen de eventuele boete? Dan moet jouw bestaande hypotheek bij jouw huidige bank afgelost en doorgehaald worden bij het Kadaster. Deze aflossing gebeurt met het geld van de nieuwe hypotheek. Geen zorgen, Notaris Bas zet dit op de nota van afrekening en zorgt ervoor dat iedereen op het juiste moment zijn geld ontvangt. Ook zorgt hij ervoor dat de hypotheek wordt uitgeschreven.

4. Volledig afgeloste hypotheek

Als je je hypotheek helemaal hebben afgelost na de afgesproken periode, dan betaal je geen rente en aflossing meer aan de bank en staat je hypotheek op € 0,00. Jouw lening is dan weliswaar helemaal afgelost, maar staat nog wel ingeschreven bij het Kadaster. Ook dan moet de inschrijving bij het kadaster doorgehaald worden, omdat een huis alleen maar verkocht mag worden vrij van hypotheken en beslagen.

Hoe werkt het dan precies?

Een doorhaling van een hypotheek gebeurt met een notariële akte. Deze akte noem je een royementsakte en wordt ingediend bij het Kadaster. Het Kadaster schrijft dan de hypotheek uit.

Een notaris mag niet zomaar een hypotheek doorhalen. De reden hiervoor is dat de bank zijn voorrang verliest op andere schuldeisers. De notaris vraagt altijd aan de bank of er geroyeerd mag worden en onder welke voorwaarden. Het kan immers zo zijn dat de bank nog een bepaald bedrag moet ontvangen. De bank geeft de notaris een volmacht om de royementsakte te tekenen. Deze volmacht mag de notaris pas gebruiken als aan alle voorwaarden van de bank is voldaan. Hoe de doorhaling geregeld kan worden, hangt dus af van de regels van de bank. Elke bank werkt op zijn eigen manier en hanteert zijn eigen

termijnen. Hier moet de notaris zich aan houden. Wil je je hypotheek door laten halen? Dan kan dat vanaf € 200,00 per doorhaling.

Meer blogberichten

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier