Ik heb een huis gekocht en nu?

Gratis brochure


Je hebt een huis gekocht, wat nu? Wat moet je doen voordat de eigendomsoverdracht kan plaatsvinden?

Aandachtspunten voor verkoper

Jouw huis is verkocht, de koopovereenkomst is getekend en de afspraak bij de notaris is gemaakt. Voordat je naar de notaris gaat voor het tekenen van de akte(n), doet de koper nog een laatste inspectieronde door uw woning. De koper controleert dan of de woning volgens afspraak wordt geleverd. Hij kijkt dus of alles wat achter zou blijven ook daadwerkelijk in het huis aanwezig is (vloerbedekking, koelkast, etc.)

Aandachtspunten voor de koper

Voordat je naar de notaris gaat voor de overdracht, kijk je nog een laatste keer in de woning. Je kijkt vooral of de gemaakte afspraken worden nagekomen. Als je spullen hebt overgenomen (gordijnen, koelkast, etc.) kijk dan of deze ook echt in de woning aanwezig zijn. Om het jezelf makkelijk te maken, neem je de lijst van roerende zaken mee.

Hoe werkt de overdracht van een huis nu precies?

Koper en verkoper komen na de inspectie naar de notaris om de eigendom van de woning over te dragen. Voordat deze overdracht plaats kan vinden, voert de notaris diverse werkzaamheden uit. Hij is verplicht om een aantal zaken te controleren, zodat je zeker weet dat de koper met de ondertekening van de akte eigenaar wordt en of er geen hypotheek of beslag op het huis zit. Ook controleert de notaris in de openbare registers of derden rechten op de woning hebben die het gebruik van de woning beperken. Tenslotte is hij verantwoordelijk voor het betalingsverkeer en moet hij er voor zorgen dat zowel verkoper, koper, de betrokken bank(en) en eventuele anderen veilig en op het juiste moment hun geld betalen en ontvangen.

Hoe lang duurt de overdracht bij de notaris?

De afspraak bij de notaris duurt ongeveer drie kwartier

Notariskosten overdracht huis

Bij de verkoop van een woning, kiest en betaalt de koper in de meeste gevallen de notariskosten. Wil je weten wat de kosten zijn voor de overdracht van een huis, vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Meer blogberichten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier