Inschrijving koopovereenkomst bij het Kadaster

Gratis brochure


Stel je hebt een koopovereenkomst (ook wel koopakte of koopcontract genoemd) getekend. Of je nu de verkoper of de koper bent, je kunt ervoor kiezen de koopovereenkomst openbaar te maken door deze in te laten schrijven bij het Kadaster. Je kunt dit niet zelf doen. De notaris (vaak de notaris die wordt aangewezen om ook de leveringsakte gaat passeren) zorgt voor de inschrijving van de koopovereenkomst. Hij of zij maakt een registerverklaring die bij het Kadaster wordt ingeschreven. De koopovereenkomst wordt bij die registerverklaring gevoegd.

De vervolgstappen

Als je opdracht geeft om de koopovereenkomst in te schrijven, ga jij ermee akkoord dat de gegevens van de koop en jouw gegevens openbaar worden gemaakt. Het Kadaster is immers een openbaar register van registergoederen met daarin vermeld onroerende zaken en de daarop gevestigde rechten. Ook de gegevens van de andere partij worden daarmee openbaar gemaakt. Daarom staat meestal in de koopovereenkomst dat beide partijen ermee instemmen dat de ander de koopovereenkomst laat inschrijven. Is dat erg? Eigenlijk maakt dat niet zo heel veel uit. Als de woning uiteindelijk wordt geleverd staan diezelfde gegevens in de akte van levering. Die akte van levering moet sowieso in het Kadaster worden ingeschreven.

Voordelen van inschrijving koopovereenkomst bij het Kadaster

Als je jouw koopakte laat inschrijven, dan dek je jezelf in tegen bepaalde risico's. Je kunt hierbij denken aan:

  • de woning wordt daarna aan iemand anders verkocht;
  • onderbewindstelling van de verkoper;
  • verhuur van de woning;
  • beslagen die na de inschrijving op de woning worden gelegd;
  • faillissement/surséance van betaling of schuldsanering van de verkoper.

Let op: de inschrijving biedt voor 6 maanden optimale bescherming. Zorg er dus voor dat de eigendom van de woning voor het verstrijken van deze 6 maanden overgaat op de koper.

inschrijving_leveringsakte_kadaster

Kosten inschrijving koopovereenkomst

Aan de inschrijving van de koopovereenkomst zijn kosten verbonden. Deze kosten zin voor het opstellen van de notariële registerverklaring en de inschrijving bij het Kadaster en bedragen € 200,00 (inclusief BTW, incl. € 60,00 Kadasterkosten).

 

Meer blogberichten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier