Wat is een samenlevingscontract?

Gratis brochure


Jullie gaan samenwonen of wonen al samen en willen, om alles goed geregeld te hebben een samenlevingscontract afsluiten.

Maar wat is nu eigenlijk een samenlevingscontract?

Met een samenlevingscontract maak je in 1 keer alle afspraken over een aantal belangrijke financiële, juridische en praktische zaken die een rol spelen als je samenwoont. Denk aan zaken als

De woning

als jullie samenwonen, betekent dit niet dat jullie allebei huurder of eigenaar van de woning zijn. Bij een huurwoning is degene die het huurcontract heeft ondertekent huurder en bij een koopwoning staat in de leveringsakte wie de eigenaar is en in de hypotheekakte wie verantwoordelijk is voor het betalen van de hypotheek. Bij overlijden van één van jullie kunnen er dus gekke situaties ontstaan: je mag bijvoorbeeld niet meer in de (huur) woning blijven wonen, of je kunt de (koop) woning niet meer betalen.

Bezittingen en schulden

alles wat jullie samen kopen (en betalen) is van jullie samen. De spullen die je zelf hebt gekocht, blijven van jou. Dit kun je anders regelen. Je laat hier dan in het samenlevingscontract afspraken over opnemen. Je moet wel kunnen bewijzen wat jouw spullen zijn en wat jullie gezamenlijke spullen zijn. Dit doe je door het bijhouden van een administratie.

Kinderen

als jullie één of meerdere kinderen krijgen en jullie wonen samen, zonder getrouwd te zijn, dan is alleen de moeder juridisch ouder. Alleen zij heeft het gezag. Als je als vader dezelfde rechten en verantwoordelijkheden wil, dan moet je je kind(eren) bij de gemeente erkennen. Daarna gaan jullie samen naar de rechtbank om het ouderlijk gezag aan te vragen. Dit moet je per kind doen;

Erven

In een samenlevingsovereenkomst kun je opnemen dat jullie beperkt van elkaar erven: alleen jullie gezamenlijke bezittingen kun je aan de ander 'verblijven'. In een samenlevingsovereenkomst kun je niet regelen dat je elkaars erfgenaam wordt. Dit moet je in een testament regelen.

Scheiden

Als jullie uit elkaar gaan, hoeven jullie niet naar de rechter. Lees in het samenlevingscontract wat er staan hoe het contract afloopt. Als jullie samen kinderen hebben, moeten jullie wel naar de rechter i.v.m. een ouderschapsplan. Je kunt er ook voor kiezen om geen samenlevingscontract af te sluiten, maar om te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan.

Meer blogberichten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier