Uit elkaar gaan met een samenlevingscontract

Gratis brochure


Wanneer jij en je partner een samenlevingscontract ondertekenen bij de notaris, gaan jullie er natuurlijk van uit dat de liefde voor eeuwig blijft duren. Maar toch blijkt dit, om welke reden dan ook, niet altijd het geval. Wat er allemaal geregeld moet worden wanneer jullie uit elkaar gaan en jullie een samenlevingscontact hebben, lees je hieronder. 

Wat staat er allemaal in een samenlevingscontract?

In een samenlevingscontract worden punten opgenomen die jullie beiden belangrijk vinden. Zo wordt er opgenomen wie de gezamenlijke kosten betaalt, wie de gezamenlijke spullen houdt wanneer jullie uit elkaar gaan of wanneer een van jullie overlijdt. Heeft u persoonlijke bezittingen die heel waardevol voor u zijn? Dan kunt u er voor kiezen om een lijst van aanbrengsten aan het samenlevingscontract toe te voegen. Wanneer u uit elkaar gaat dan blijven deze eigendommen van u.

Wat moet er allemaal geregeld worden wanneer je uit elkaar gaat?

Wanneer de relatie wordt beëindigd dan zijn er een aantal dingen die jullie moeten regelen. Er moet een verdeling van de spullen plaatsvinden. Wie blijft er in de woning? Krijgt een van de partners partneralimentatie? Blijft u recht houden op elkaars ouderdomspensioen? Wanneer u geen kinderen heeft en de belangrijkste zaken over het uit elkaar gaan heeft vastgelegd in het samenlevingscontract, dan hoeft u niet veel te doen. Het samenlevingscontract is opgesteld bij de notaris maar hoeft daar niet officieel ontbonden te worden! U kunt een (aangetekende) brief versturen naar uw ex-partner waarin u aangeeft dat u het contract wilt ontbinden.

Conclusie

Uit elkaar gaan met een samenlevingscontract is en blijft een emotioneel proces. Door een gestructureerde aanpak, duidelijke communicatie en professionele begeleiding kunnen jullie tot goede afspraken komen en kan ieder van jullie aan een nieuw hoofdstuk in jullie leven beginnen. Notaris Bas helpt bij het opzetten van een samenlevingscontract dat voldoet aan al jullie wensen, ook wanneer jullie uit elkaar gaan. Het voordeel van een samenlevingscontract online afsluiten is dat het veel tijd en bijkomende kosten scheelt. Je regelt alles digitaal en komt maar een keer langs voor het tekenen van de akte. Neem voor vragen of opmerkingen snel contact met ons op.

Meer blogberichten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier