Een verblijvingsbeding in het samenlevingscontract

Gratis brochure


Wanneer je gaat samenwonen met je grote liefde en ervoor kiest om een samenlevingscontract op te laten stellen bij de notaris, dan kun je ervoor kiezen om er ook een verblijvingsbeding in op te laten nemen. Wat dit precies inhoudt en of dit verstandig is om te laten doen, lees je hieronder.

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een overeenkomst tussen twee ongehuwde partners die samenwonen. In het contract leggen de partners hun rechten en plichten vast met betrekking tot hun vermogen en inkomen. Er kunnen de volgende afspraken in vastgelegd worden.

  1. De verdeling van de woonlasten: hoe verdelen jullie de vaste lasten, dus wie betaalt wat?
  2. De verdeling van de inboedel: welke bezittingen heeft ieder van jullie zelf wanneer jullie de relatie aangaan? En wat gebeurt er met de inboedel wanneer jullie uit elkaar gaan of een van jullie komt te overlijden.
  3. Partnerpensioen: heeft je partner recht op jouw partnerpensioen wanneer je komt te overlijden?
  4. Scheidingsregeling: hoe gaan jullie de gezamenlijke bezittingen verdelen wanneer jullie uit elkaar gaan?

Wat is een verblijvingsbeding?

Een verblijvingsbeding is een bepaling in een notarieel samenlevingscontract. Hierin staat dat alle gezamenlijke bezittingen na je overlijden naar de persoon gaan waarmee jij samenwoont. Vooral wanneer je samen een koopwoning hebt, is het raadzaam om deze bepaling op te nemen. Je bent er dan van verzekerd dat je in de koopwoning mag blijven wanneer je partner overlijdt.

Waarom een verblijvingsbeding?

Een verblijvingsbeding is een essentiële toevoeging aan uw samenlevingscontract, met name wanneer u samen een woning bezit. Zonder een verblijvingsbeding kan de verdeling van de woning bij overlijden leiden tot onnodige stress, discussies of zelfs juridische procedures.

Wij sommen hieronder de voordelen van een verblijvingsbeding voor u op:

  • Het geeft zekerheid bij overlijden. Het zorgt ervoor dat de langstlevende partner in de woning kan blijven wonen, ongeacht de wettelijke erfgenamen. Dit biedt rust en stabiliteit in een emotionele periode.
  • Het voorkomt discussie. Het elimineert onduidelijkheid over de toebehoren van de woning, waardoor conflicten met familie of andere erfgenamen worden voorkomen.
  • Bescherming van de langstlevende partner. Vooral voor de partner die er financieel minder sterk voor staat, biedt het verblijvingsbeding extra bescherming.
  • Fiscaal voordeel. In sommige gevallen kan een verblijvingsbeding leiden tot een lager bedrag aan erfbelasting.

Conclusie

Samenlevingscontract mét verblijvingsbeding online regelen? Notaris Bas helpt je hierbij! Het voordeel van een samenlevingscontract afsluiten online is dat het veel tijd en bijkomende kosten scheelt. Je regelt alles digitaal en komt maar een keer langs voor het tekenen van de akte. Neem voor vragen of opmerkingen snel contact met ons op.

Meer blogberichten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier