Verschil tussen trouwen en geregistreerd partnerschap

Gratis brochure


Als u samen verder wilt en het een en ander goed wilt regelen, dan zijn er verschillende mogelijkheden: trouwen, samenwonen (al dan niet met samenlevingscontract) of een geregistreerd partnerschap aangaan. Maar waar kiest u voor als u een geregistreerd partnerschap aangaat? Eigenlijk kiest u voor een huwelijk, maar dan zonder het 'ja-woord'. De wet regelt automatisch een aantal zaken op de ingangsdatum van het geregistreerde partnerschap.

Een geregistreerd partnerschap lijkt op een huwelijk, er zijn een paar verschillen:

  • U hoeft elkaar niet het jawoord te geven;
  • Als u geen kinderen heeft, kunt u het geregistreerde partnerschap beëindigen bij een notaris of advocaat (als u minderjarige kinderen heeft óf als u het niet met elkaar eens bent, moet het partnerschap bij de rechter ontbonden worden);
  • Als u tijdens het geregistreerde partnerschap alsnog wilt trouwen, dan kan dat. Als u tijdens uw huwelijk uw relatie wilt veranderen in een geregistreerd partnerschap, kan dat niet.
  • De officiële registratie van een partnerschap wordt in het buitenland niet altijd erkend of er gelden andere regels.

Uit elkaar gaan

Er zitten verschillen in de procedure wanneer jullie uit elkaar zouden gaan. U meldt de ontbinding van het partnerschap bij de gemeente waar u het sloot. Meestal doet de advocaat dit. Maar u kunt het ook zelf doen. Een geregistreerd partnerschap kan, als u geen minderjarige kinderen heeft, buiten de rechter om eindigen. Voor het ontbinden van een huwelijk moet u altijd naar de rechter.

Scheiding van tafel en bed

Bij een scheiding van tafel en bed bent u uit elkaar, maar blijft u volgens de wet getrouwd. U moet wel hetzelfde regelen als bij een echtscheiding. Zoals een ouderschapsplan opstellen als u minderjarige kinderen heeft. Een scheiding van tafel en bed kan een oplossing zijn als u van uw geloof niet mag scheiden. Of wanneer u om financiële redenen geen echtscheiding wilt.

Huurwoning/koopwoning

Als u trouwt of geregistreerd partner wordt, wordt u automatisch medehuurder, zolang u in dezelfde woning woont als de huurder en bij de gemeente op dit adres staat ingeschreven. Dit geldt ook als het huwelijk of geregistreerd partnerschap is gesloten na het ingaan van de huurovereenkomst.

Schulden en bezittingen

Sinds 1 januari 2018 geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen wanneer u trouwt, namelijk het volgende:

Bezittingen en schulden die voor het huwelijk alleen van u waren blijven alleen van u. Heeft u of uw partner een eigen zaak? Dan valt die niet meer standaard binnen de gemeenschap van goederen. De 'niet-ondernemende' echtgenoot krijgt dus bescherming tegen schuldeisers van de onderneming.

Bezittingen en schulden die u voor het huwelijk samen bent aangegaan, blijven van u samen. Schulden die voor het huwelijk zijn gemaakt voor een bezitting die van u samen is, zijn van u samen. Bezittingen en schulden die u en uw partner tijdens het huwelijk krijgen zijn van u samen.

U moet kunnen bewijzen dat uw vermogen en bezittingen van u zijn. Het is daarom aan te raden om een goede administratie bij te houden.

Andere samenlevingsvormen

Wilt u meer weten over andere samenlevingsvormen? Ga dan naar deze 'pagina' voor meer informatie.

Meer blogberichten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier