BV of NV: Wat zijn de verschillen?
Lees deze blog
Je hebt lang getwijfeld en nagedacht. Maar opeens weet je het zeker: je gaat voor jezelf beginnen. Wat je nu doet voor je baas, kun je ook voor jezelf, maar dan beter. Je eigen tijd indelen, je eigen koers varen en je eigen beslissingen nemen, wie wil dat niet?
Goed, de knoop is doorgehakt: je start je eigen onderneming. Je gaat vol goede moed op zoek naar hoe je dit moet regelen, maar dan zakt diezelfde moet je alweer in je schoenen: er zijn zoveel vormen waarin je je bedrijf kunt opzetten, je ziet door de bomen het bos niet meer.
Ben je benieuwd naar de verschillen tussen een VOF en een BV? We leggen het aan je uit.
Een Vennootschap onder Firma is geen rechtspersoon. Bij een VOF gaan de eigenaar of vennoten rechten en plichten aan waarbij zij volledig aansprakelijk zijn voor de schulden van de onderneming, ook met hun privé-bezit. Een VOF moet wel worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar hoeft niet met een notariële akte te worden opgericht. Een VOF heeft meerdere eigenaren, ook wel vennoten genoemd. De winst die je maakt in je VOF wordt gezien als je loon en daarom betaal je inkomstenbelasting.
Een Besloten Vennootschap is wel een rechtspersoon. Als deze organisatie schulden maakt, dan kunnen de schuldeisers wel de organisatie hierop aanspreken, maar niet de bestuurders van de organisatie persoonlijk aansprakelijk stellen. LET OP: als er sprake is van wanbeleid, kunnen de bestuurders van de organisatie wel privé aansprakelijk gesteld worden. Een BV moet worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en moet worden opgericht bij de notaris met een notariële akte. Een BV heeft één of meerdere eigenaren. In een BV betaal je Vennootschapsbelasting. In een BV zijn de aandelen niet vrij overdraagbaar
Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.