VOF omzetten naar B.V.

Brochure Bedrijf starten



Twijfel je om jouw VOF om te zetten naar een B.V.? Wij leggen je graag uit waarom dat een goed idee kan zijn, want er zitten meerdere voordelen aan. Denk bijvoorbeeld aan belastingvoordelen en beperkte (hoofdelijke) aansprakelijkheid. Wij gaan in dit artikel verder in op deze twee voorbeelden.

Wat zijn de voordelen van een B.V. ten opzichte van een VOF?

Zoals hierboven aangegeven gaan wij verder in op de voorbeelden van beperkte aansprakelijkheid en belastingvoordelen.

Beperkte aansprakelijkheid

Het is belangrijk om uit te leggen wat de verschillen zijn tussen de aansprakelijkheid bij een VOF en bij een B.V.. Bij een VOF is de eigenaar hoofdelijk aansprakelijk. Wat betekent hoofdelijke aansprakelijkheid? Dit betekent bijvoorbeeld bij faillissement dat schuldeisers de schulden kunnen verhalen op jouw privévermogen.

Bij een B.V. is dat niet het geval. Hierdoor blijft uw privévermogen veilig bij eventuele schulden.

Lagere belasting

Daarnaast betaalt u met een B.V. minder belasting dan bij een VOF of eenmanszaak. Hieronder twee voorbeelden over het betalen van belasting:

  • Bij een eenmanszaak of VOF betaalt u belasting inkomstenbelasting over uw winst. In de eerste schijf bedraagt dit 37,07% belasting voor uw inkomen t/m 73.031 euro en alles boven de grens van 73.031 euro 49,50%. Dit geef je aan in de periode maart-april.
  • Bij de B.V. wordt t/m 200.000 euro 19% vennootschapsbelasting geheven over de winst en voor de winst over 200.000 euro betaalt u 25,8% vennootschapsbelasting.

Hoe verloopt het proces van het omzetten van een vof naar een bv in de praktijk?

Een B.V. oprichten vanuit een VOF kan op drie manieren. Het kan via een activa passiva inbreng, een geruisloze omzetting of een ruisende omzetting.

Een activa passiva inbreng

Als u kiest voor een bedrijfsovername via de activa-passiva transactie, dan zet u uw eenmanszaak snel en eenvoudig om in een B.V. U verkoopt alle activa en passiva van de eenmanszaak aan een nieuw opgerichte B.V.. U gaat eerst naar de notaris om de B.V. op te richten, vervolgens zorgt de notaris voor inschrijving van uw B.V. bij de KVK. De activa-passivatransactie is de meest voor de hand liggende manier en ook de voordeligste methode voor transactie bij eenmanszaken.

Ook heeft u een activa-passivadocument nodig. In dit document staat welke bezittingen en schulden u aan de B.V. verkoopt. U kunt echter ervoor kiezen om dit document zelf op te stellen of om dit via een notaris te laten opstellen. Bij het omzetten via een activa-passivatransactie heeft u geen notariële akte nodig.

Activa-passivatransactie:

  • Inbreng van eigendommen zonder extra kosten;
  • U betaalt geen inkomstenbelasting over fiscale reserves;
  • De omzetting gaat niet met terugwerkende kracht in.

Een geruisloze omzetting

Wilt u uw eenmanszaak via een geruisloze omzetting naar een B.V. omzetten? Bij een geruisloze inbreng hoeft u geen inkomstenbelasting te betalen over fiscale reserves of over de overwaarde van uw bedrijfspand. Dit is dus vooral een geschikte methode voor eenmanszaken die al een langere periode bestaan. Uw nieuwe BV start met een balans die gelijk is aan de eindbalans van uw eenmanszaak.

Geruisloze omzetting:

  • Geschikt voor eenmanszaken met meerwaarde of fiscale reserves);
  • Geschikt voor eenmanszaken die al een langere tijd bestaan;
  • Met terugwerkende kracht geldig tot 9 maanden eerder.

Een ruisende omzetting

Wilt u uw onderneming met terugwerkende kracht omzetten in een B.V. en heeft u het doel om deze onderneming binnen drie jaar te verkopen? Dan is de ruisende inbreng de geschiktste optie. U stuurt een intentieverklaring naar de Belastingdienst, waarin u laat weten dat u een eenmanszaak ruisend naar een B.V. omzet. U kunt een intentieverklaring samen opstellen met een boekhouder.

Daarna richt u bij de notaris de B.V. op. De notaris stelt daarnaast een akte van inbreng op. Daarin staan alle activa en passiva van uw eenmanszaak die overgaan naar de B.V. De notaris zorgt voor inschrijving van uw B.V. en de uitschrijving van de eenmanszaak bij de KVK.

Wat zijn de kosten van een vof omzetten naar een B.V.?

Er zijn een aantal kosten die om de hoek komen bij het omzetten van een VOF naar een B.V.

B.V. oprichten?

Wilt u een B.V. oprichten? Hier kun je een offerte opvragen. De communicatie gaat online en je hoeft maar eenmalig langs te komen om alles te ondertekenen.

Meer blogberichten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier