Wat zijn de voordelen van een samenlevingscontract?

Gratis brochure


Er zijn veel voordelen aan een samenlevingscontract gebonden. Als jullie gaan samenwonen, dan kan dat gewoon. Jullie hoeven niks te regelen en alles wat van jou is, blijft van jou en alles wat van jouw partner is, blijft van jouw partner. Jullie zijn dan voor de wet gewoon twee aparte personen die in één huis wonen.

Toch is het wel goed om over bepaalde zaken na te denken, zeker als jullie samen een huis kopen. Want wat gebeurt er bijvoorbeeld als één van jullie overlijdt of als jullie uit elkaar gaan? En hoe blijft die mooie klok van mij? Zonder samenlevingsovereenkomst kan bij het overlijden van één van jullie de ander zelfs uit jullie huis gezet worden!

Hoe zit dat nu precies, wat zijn de voordelen?

1. Recht op partnerpensioen

Als één van jullie komt te overlijden, is er al genoeg verdriet. Doordat jouw partner wegvalt, valt ook een deel van jullie inkomen weg, waardoor je misschien ook nog geldzorgen krijgt. Dit wil je natuurlijk liever niet. Met een notarieel samenlevingscontract kun je bij het pensioenfonds aantonen dat jullie een langdurige relatie hebben. In het samenlevingscontract regel je dat jouw partner een partnerpensioen kan ontvangen.

2. Jullie worden elkaars fiscale partner

Als jullie een samenlevingscontract hebben, ziet de belastingdienst jullie als fiscale partners. Het voordeel hiervan is dat jullie maar één inkomstenbelastingaangifte hoeven te doen én jullie kunnen profiteren van verschillende fiscale regelingen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek bij degene met het hoogste inkomen, zo krijg je het meeste voordeel.

3. Erfbelasting

Als de belastingdienst jullie niet als partners ziet, kan dat heel nadelig zijn als één van jullie komt te overlijden. Over het geld/bezit dat de overledene achterlaat (bijvoorbeeld omdat je dit in een testament hebt geregeld) moet je erfbelasting betalen.

Ben je volgens de belastingdienst geen partners van elkaar? Dan kun je geen gebruik maken van de partnervrijstelling van € 680.645,00*. Je wilt hier natuurlijk het liefst wel gebruik van maken omdat je over dit bedrag geen belasting hoeft te betalen. Omdat je als je samenwoont met jouw geliefde geen familie bent, mag je gebruik maken van een vrijstelling van maar € 2.274,00* (in plaats van ruim € 680.000,00). Om belasting te besparen wil je dus graag als partner gezien worden bij de Belastingdienst.

Maar wanneer ben je dan partners?

Als jullie samenwonen zonder iets geregeld te hebben, zijn jullie geen partners voor de Belastingdienst. Om wel partners te zijn voor de belastingdienst moeten jullie aan een aantal voorwaarden (minimaal 6 maanden voor het overlijden van één van jullie) voldoen:

1. meerderjarig zijn, én

2. geen familie van elkaar zijn (bloedverwantschap), én

3. op hetzelfde woonadres ingeschreven zijn, én

4. een notarieel samenlevingscontract hebben met een wederzijdse zorgverplichting (behalve als jullie al ten minste vijf jaar samenwonen en ingeschreven staan op hetzelfde adres op het moment van overlijden), én

5. alleen met jouw huidige partner voldoen aan al deze voorwaarden, dus niet ook nog met iemand anders.

4. Bij overlijden recht op de inboedel en het huis

Wil je als één van jullie overlijdt recht houden op de inboedel en het huis? Neem dan een verblijvingsbeding op in jullie samenlevingsovereenkomst. Hiermee laat je elkaar als samenwoners beter verzorgd achter.

Een verblijvingsbeding is een bepaling in jullie samenlevingscontract, waarin jullie zeggen dat na het overlijden van één van jullie de gezamenlijke bezittingen op de achterblijvende partner overgaan. Heel belangrijk als jullie samen een huis hebben gekocht, omdat je er zo voor zorgt dat degene die achterblijft gewoon in het huis mag blijven wonen. Regel je dit niet, dan mogen de wettelijke erfgenamen (de directe familie van de overledene) jou dwingen jullie huis te verlaten.

Let op: als jullie samen kinderen hebben, dan is het verblijvingsbeding in het samenlevingscontract niet voldoende. Jullie kinderen zijn dan namelijk ook erfgenaam en kunnen hun erfdeel opeisen. Laat een testament opstellen om dit goed te regelen.

5. Duidelijke afspraken over geld

Praten over geld is altijd lastig. Geld is ook vaak een reden voor ruzie. Beter dan maar om alles duidelijk af te spreken, zo voorkom je een hoop gedoe.

In een samenlevingsovereenkomst maak je afspraken over de verdeling van de kosten van de huishouding, de bankrekeningen en de kosten voor het verzorgen en opvoeden van eventuele kinderen. Ook kun je hierin regelen hoe jullie bezittingen verdeeld worden, mocht het toch mis gaan met jullie relatie.

6. Geen gemeenschap van elkaars goederen

Als je gaat samenwonen, betekent dit niet automatisch dat alles van jullie samen wordt. Sterker nog: het inkomen en het geld/bezit dat je hebt, blijft van jou. Het inkomen/geld dat jouw partner heeft, blijft van jouw partner. Precies zoals het was toen jullie nog niet samenwoonden. Spullen die jullie samen kopen en op allebei jullie naam staan (bijvoorbeeld een huis), zijn wel van jullie samen. En als jullie een auto kopen en jullie betalen ieder de helft, dan is de auto ook jullie gezamenlijk bezit.

7. Geen rechter nodig bij scheidingen

Als jullie relatie niet zo loopt als verwacht en jullie besluiten uit elkaar te gaan, dan hoeven jullie niet naar de rechter voor een echtscheidingsprocedure.

8. Partneralimentatie

Als jullie uit elkaar gaan en jullie hebben niks geregeld in jullie samenlevingsovereenkomst of jullie hebben samen gewoond zonder contract, dan is partneralimentatie niet verplicht. Willen jullie dit wel voor elkaar regelen, bijvoorbeeld omdat jullie met niks zijn begonnen en samen een heel leven en vermogen hebben opgebouwd, dan kunnen jullie hier afspraken over maken in het contract. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat één van jullie carrière heeft kunnen maken omdat de ander een stapje terug heeft gezet. In zo'n geval zou een regeling in de samenlevingsovereenkomst een mooie regeling kunnen zijn.

Je ziet, het belang van een samenlevingsovereenkomst is groot. Natuurlijk als er niks gebeurt, dan is iets regelen niet nodig. Maar een overeenkomst maak je juist voor die gevallen dat er wel iets gebeurt.

Testament maken

In een samenlevingsovereenkomst kun je niet regelen wie jouw erfgenamen zijn. Met het verblijvingsbeding kun je wel regelen dat jouw partner in jullie huis mag blijven wonen als je komt te overlijden, maar als je iets wilt regelen voor privébezittingen moet je een testament maken. Maak daarom naast jouw samenlevingsovereenkomst ook testamenten, wel zo goed geregeld. Notaris Bas kan jou daar niet bij helpen, maar zijn collega's bij Abma Schreurs Notarissen wel. Neem eens een kijkje op de website.

Je kunt er altijd nog voor kiezen om te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan

Wonen jullie al samen en hebben jullie alles goed geregeld, maar kriebelt het toch nog een beetje? Trouwen of een geregistreerd partnerschap kan altijd nog! Op het moment dat jullie elkaar het ja-woord geven of het geregistreerd partnerschap is geregeld, vervallen de afspraken die jullie gemaakt hebben in de samenlevingsovereenkomst. 

Wil je het verschil tussen een partnerschap en samenlevingscontract weten? Bekijk dan ook: Geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract.

Meer blogberichten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier