Wanneer richt je een BV op?

Brochure Bedrijf startenEen B.V. oprichten kan altijd, alleen of samen. Maar waarom zou je voor deze rechtsvorm kiezen? En waarom bijvoorbeeld niet voor een eenmanszaak? Dat kan verschillende redenen hebben. Denk bijvoorbeeld aan belastingvoordelen, aansprakelijkheid en nog veel meer. Dat leggen wij je graag uit.

Waarom een bv oprichten?

Aan het oprichten van een B.V. zitten vele voordelen verbonden. De winst worden minder belast bijvoorbeeld, je bent niet (hoofdelijk) aansprakelijk en zo zijn er nog meer voordelen aan het oprichten van een B.V.

Wat zijn de voordelen van een bv oprichten?

Er zijn verschillende reden waarom je een B.V. zou willen oprichten. Het beginnen van een B.V. heeft verschillende voordelen:

Voordeel 1: Geen hoofdelijke aansprakelijkheid

Bij een B.V. wordt je privévermogen veilig gesteld. Als bestuurder van jouw B.V. ben jij niet hoofdelijk aansprakelijk voor eventuele schulden, dat is de B.V. Heeft u een eenmanszaak of VOF, dan kunnen schuldeisers zich wel verhalen op je privévermogen.

Voordeel 2: Minder belasting over winst bij een B.V.

Daarnaast betaal je met een B.V. minder belasting dan bij een VOF of eenmanszaak. Hieronder twee voorbeelden over het betalen van belasting:

  • Bij een eenmanszaak of VOF betaalt u belasting inkomstenbelasting over uw winst. In de eerste schijf bedraagt dit 37,07% belasting voor uw inkomen t/m 73.031 euro en alles boven de grens van 73.031 euro 49,50%. Dit geef je aan in de periode maart-april.
  • Bij de BV wordt t/m 200.000 euro 19% vennootschapsbelasting geheven over de winst en voor de winst over 200.000 euro betaalt u 25,8% vennootschapsbelasting.

Voordeel 3: Een B.V. is aantrekkelijker voor investeerders

Bij het oprichten bepaal je als oprichter hoeveel aandelen worden uitgegeven en voor welke waarde. Wanneer jouw BV een investeerder zoekt, kan je ervoor kiezen een deel van de B.V. in vorm van aandelen te verkopen aan aandeelhouders voor een bepaalde waarde.

Voordeel 4: De reputatie van de rechtsvorm B.V.

Over het algemeen hebben B.V.'s een betrouwbaardere reputatie, omdat er een notariële akte is vereist. Bij een eenmanszaak of VOF is er geen controle door de notaris. Daarnaast kan iedereen gemakkelijk een eenmanszaak starten.

BV of eenmanszaak

Een eenmanszaak betekent dat de onderneming van een natuurlijk persoon is, van jou. De winst is voor jou alleen en je bent verantwoordelijk voor je bedrijf. Je bent zowel zakelijk als privé aansprakelijk voor bijvoorbeeld schulden. Dit wordt hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd. Een B.V. is een rechtspersoon. De B.V. is opgericht via een notaris met een notariële akte. Een rechtspersoon kan zelfstandig eigenaar zijn van rechten en plichten en dus ook van de onderneming. Dat betekent dat de B.V. als rechtspersoon aansprakelijk is. Als directeur en aandeelhouder ben je niet privé aansprakelijk. Je bent in loondienst van je eigen bv.

Waar moet je op letten bij het oprichten van een bv?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het oprichten van een B.V. Denk aan een startkapitaal en de functies die verdeeld moeten worden. Je kunt er hier meer over lezen: 'B.V. oprichten waar op letten?'

Online bv oprichten?

Wilt u een B.V. oprichten? Hier kun je een offerte opvragen. De communicatie gaat online en je hoeft maar eenmalig langs te komen om alles te ondertekenen.

Meer blogberichten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier