BV of NV: Wat zijn de verschillen?
Lees deze blog
Een B.V. oprichten kan altijd, alleen of samen. Maar waarom zou je voor deze rechtsvorm kiezen? En waarom bijvoorbeeld niet voor een eenmanszaak? Dat kan verschillende redenen hebben. Denk bijvoorbeeld aan belastingvoordelen, aansprakelijkheid en nog veel meer. Dat leggen wij je graag uit.
Aan het oprichten van een B.V. zitten vele voordelen verbonden. De winst worden minder belast bijvoorbeeld, je bent niet (hoofdelijk) aansprakelijk en zo zijn er nog meer voordelen aan het oprichten van een B.V.
Er zijn verschillende reden waarom je een B.V. zou willen oprichten. Het beginnen van een B.V. heeft verschillende voordelen:
Bij een B.V. wordt je privévermogen veilig gesteld. Als bestuurder van jouw B.V. ben jij niet hoofdelijk aansprakelijk voor eventuele schulden, dat is de B.V. Heeft u een eenmanszaak of VOF, dan kunnen schuldeisers zich wel verhalen op je privévermogen.
Daarnaast betaal je met een B.V. minder belasting dan bij een VOF of eenmanszaak. Hieronder twee voorbeelden over het betalen van belasting:
Bij het oprichten bepaal je als oprichter hoeveel aandelen worden uitgegeven en voor welke waarde. Wanneer jouw BV een investeerder zoekt, kan je ervoor kiezen een deel van de B.V. in vorm van aandelen te verkopen aan aandeelhouders voor een bepaalde waarde.
Over het algemeen hebben B.V.'s een betrouwbaardere reputatie, omdat er een notariële akte is vereist. Bij een eenmanszaak of VOF is er geen controle door de notaris. Daarnaast kan iedereen gemakkelijk een eenmanszaak starten.
Een eenmanszaak betekent dat de onderneming van een natuurlijk persoon is, van jou. De winst is voor jou alleen en je bent verantwoordelijk voor je bedrijf. Je bent zowel zakelijk als privé aansprakelijk voor bijvoorbeeld schulden. Dit wordt hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd. Een B.V. is een rechtspersoon. De B.V. is opgericht via een notaris met een notariële akte. Een rechtspersoon kan zelfstandig eigenaar zijn van rechten en plichten en dus ook van de onderneming. Dat betekent dat de B.V. als rechtspersoon aansprakelijk is. Als directeur en aandeelhouder ben je niet privé aansprakelijk. Je bent in loondienst van je eigen bv.
Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het oprichten van een B.V. Denk aan een startkapitaal en de functies die verdeeld moeten worden. Je kunt er hier meer over lezen: 'B.V. oprichten waar op letten?'
Wilt u een B.V. oprichten? Hier kun je een offerte opvragen. De communicatie gaat online en je hoeft maar eenmalig langs te komen om alles te ondertekenen.
Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.