Wat is overdrachtsbelasting?

Gratis brochure


Overdrachtsbelasting betaal je bij de overdracht van een bestaande woning. Voor 2011 betaalde je 6% overdrachtsbelasting. Om de woningmarkt te stimuleren heeft de overheid halverwege 2011 besloten om de overdrachtsbelasting te verlagen naar 2%. Het kopen van een woning werd daardoor goedkoper. Omdat er, mede door deze regeling, meer huizen verkocht werden, heeft de overheid in 2012 besloten het lage tarief van 2% te blijven gebruiken. Vanaf een januari 2021 vindt er weer een wijziging in het tarief plaats. Hoe het nu is en wat er allemaal verandert, lees je hier.

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is belasting die je moet betalen bij de overdracht van een bestaande woning. Je betaalt de overdrachtsbelasting via de notaris aan de belastingdienst. Voor de levering en (eventuele) hypotheek van je huis moet je naar de notaris voor een leveringsakte en (eventueel) een hypotheekakte. Als je een ontwerp van de akte ontvangt, zit daar ook een nota van afrekening bij. Op de nota van afrekening staat het bedrag van de overdrachtsbelasting. Na het tekenen van de akte zorgt de notaris dat de overdrachtsbelasting aan de belastingdienst wordt overgemaakt.

Wanneer overdrachtsbelasting betalen

Op het moment dat je eigenaar van de woning wordt, betaal je overdrachtsbelasting.

Kosten overdrachtsbelasting

De kosten voor de overdrachtsbelasting zijn een percentage van de koopsom. Hoeveel dit is, is afhankelijk van jouw situatie en de koopsom van de woning. Wil je meer informatie hierover, klik dan hier.

Meer blogberichten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier