Welke kosten zijn aftrekbaar bij een hypotheekakte?

Gratis brochure


Je kunt om verschillende redenen een hypotheek afsluiten. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een huis, een verbouwing of een oversluiting van de ene naar de andere bank. Een hypotheekakte moet je altijd bij de notaris tekenen. De notaris zorgt onder andere voor de verplichte inschrijving in de registers. Het maken van een hypotheekakte kost geld, niet alleen voor de notaris, maar ook voor de inschrijvingen in de registers, de tussenpersoon en de bank. Sommige van deze kosten kun je aftrekken bij de belasting.

De kosten die aftrekbaar zijn bij de belasting

Om het zo duidelijk mogelijk voor je te maken, hebben we alle kosten die aftrekbaar zijn voor je uitgelicht.

Aflossingen geldlening

Als je een nieuwe hypotheek aangaat (dus geen extra), dan wordt de bestaande hypotheek eerst afgelost met het geld uit de nieuwe hypotheek. De dagrente die de bank hierover berekend, mag je aftrekken van de belasting.

Taxatiekosten

Om een hypotheek te krijgen, kan het nodig zijn om een taxatierapport te moeten laten maken. De kosten hiervoor worden aan jou doorberekend. Deze kosten vind je terug op de nota van afrekening van de notaris of moet je rechtstreeks aan de taxateur betalen.

Bemiddelingskosten

Bemiddelingskosten zijn kosten die jouw makelaar/tussenpersoon maakt en deze aan jou doorberekent. Hij verricht werkzaamheden, geeft adviezen en regelt via de bank de hypotheek.

Hypotheekakte

Om de hypotheek juridisch goed te regelen, moet je naar de notaris voor het ondertekenen van de hypotheekakte. De notaris verricht werkzaamheden voor jou, doet allerlei verplichte onderzoeken, schrijft de hypotheekakte in bij de registers en zorgt ervoor dat iedereen op tijd zijn geld krijgt. Het opmaken van deze akte gaat niet vanzelf, hier zit best veel werk in. Gelukkig kunnen deze kosten en de kosten voor de verplichte inschrijvingen afgetrokken worden.

Doorhaling

Als de nieuwe hypotheek de oude hypotheek vervangt, moet de oude hypotheek doorgehaald worden bij het Kadaster. Deze doorhaling moet bij de notaris geregeld worden.

Wist u dat?

Bij het ontwerp van de hypotheekakte ontvang je ook een nota van afrekening. Hierop staan diverse kosten. De notaris zorgt ervoor dat het duidelijk is welke kosten je kan aftrekken en welke niet.

Meer blogberichten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier