Hypotheekakte

Hypotheekakte laten opstellen? De hypotheekakte is een akte waarin wordt vastgesteld dat een woning als onderpand wordt gegeven in ruil van een lening.
Gratis brochure


Vraag offerte aan

€ 711,87 *

Hypotheekakte nodig? Je kunt om verschillende redenen een hypotheekakte nodig hebben: voor de aankoop van een huis, omdat je bij een andere bank een lagere rente betaalt of omdat je bijvoorbeeld wilt verbouwen. In de akte maak je afspraken met de bank over o.a. de rente, de looptijd en de hoogte van het bedrag. Deze afspraken leg je vast in de hypotheekakte. In de akte geef je de bank het recht om jouw woning op te eisen en te verkopen als je niet aan jouw verplichtingen voldoet. Dit noem je het recht van hypotheek.

 

Wat is een hypotheekakte?

Heb je met de bank standaard afspraken gemaakt? Geen gekke uitzonderingen bedongen? Dan volstaat een basis hypotheekakte waarschijnlijk - en kun je terecht bij Notaris Bas. Deskundig, snel en voordelig regel ik voor jou je akte van hypotheek. Deze akte van hypotheek ondertekenen jij en de bank - ik zorg er voor dat de akte wordt ingeschreven bij het kadaster.

Heb je al een hypotheek en wil je die oversluiten - dus bij een andere bank onderbrengen omdat je daar lagere rente hebt bijvoorbeeld - dan kan Notaris Bas dat ook voor je doen. Natuurlijk voor hetzelfde scherpe tarief dat hieronder staat, opgehoogd met de kosten voor het doorhalen (royement) van de bestaande akte.

Soms moet ik toch extra werk doen. De tarieven voor dat meerwerk vind je op de site.
AIs er sprake is van:

 • Een bijzondere geldverstrekker (bijvoorbeeld een particulier)
 • Een hypotheek van meer dan 500.000 euro
 • Een andere dan de Nederlandse nationaliteit en spreek je niet goed Nederlands?

Dan krijg je van mij een offerte op maat.

Wanneer een hypotheekakte tekenen?

Als je geld leent bij een bank voor bijvoorbeeld de aankoop van je huis of een verbouwing, vraagt de bank om een zekerheid in de vorm van een onderpand. De hypotheekakte moet bij de notaris getekend worden. Als je een huis hebt gekocht en je tekent de leveringsakte en de hypotheekakte bij dezelfde notaris, dan wordt eerst de leveringsakte getekend en aansluitend jouw hypotheekakte.

 

hypotheekakte

Kosten hypotheekakte

Je kunt al een hypotheekakte laten maken voor € 711,87*. Dit tarief is een vanaf-prijs inclusief 21% btw voor een basis hypotheekakte. Misschien is meerwerk noodzakelijk. Ik help je graag! Kijk voor de voorwaarden op mijn offerte.

Teken je de leveringsakte en de hypotheekakte niet bij dezelfde notaris?

Dat kan, je hoeft dit niet per se bij dezelfde notaris te tekenen. Bij een bestaande woning is dit wel gebruikelijk, maar bij een nieuwbouwwoning kun je als koper niet kiezen bij welke notaris je de levering gaat tekenen. Voor de hypotheekakte kun je wel kiezen. Je kunt allerlei redenen bedenken om de hypotheekopdracht aan een andere notaris te geven: de prijs, een bekende, of gewoon omdat het dichter bij huis is. Om de verdeling van de werkzaamheden over de beide notarissen goed te laten verlopen, heeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) regels opgesteld. Deze regels staan bekend als de Baarns Beslag procedure. Beide notariskantoren volgen die en jij tekent eerst je hypotheekakte bij notaris 1 en vervolgens wordt bij notaris 2 (vaak met een volmacht, maar je mag ook zelf naar de notaris toegaan) de leveringsakte getekend.

Wanneer passeert de akte?

Als je de offerte bij de bank hebt getekend, stuurt de bank de informatie naar de notaris. De notaris doet allerlei benodigde onderzoeken en maakt de hypotheekakte op. De notaris stuurt een ontwerp naar je toe en dan kan de afspraak voor het tekenen gemaakt worden.

Hoe lang moet ik een hypotheekakte bewaren?

Om gebruik te blijven maken van de renteaftrek voor een hypotheek eigen woning-lening) moet je de akte altijd (digitaal) bewaren.

Zijn de kosten voor een hypotheekakte voor eigen bewoning aftrekbaar?

Ja, sommige kosten zijn aftrekbaar:

 • advies- en bemiddelingskosten voor uw hypotheekadviseur
 • bereidstellingsprovisie
 • notariskosten voor de hypotheekakte
 • taxatiekosten voor het verkrijgen van de lening
 • kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie
 • boeterente

Voetverklaring

Na het tekenen van de akte ontvangt de bank een afschrift van de notaris. Op dit afschrift zet de notaris een voetverklaring. Dit is een verklaring dat de akte getekend is en dat de (1e, 2e, 3e, enz.) hypotheek gevestigd is. Jijzelf ontvangt ook een afschrift, maar daar staat de voetverklaring niet op.

Hypotheek en levering

Kan ik je helpen met de leveringsakte én de hypotheekakte? Dat scheelt jou en mij extra werk. En dus verreken ik dat voordeel met je in een superscherp combitarief. Want een huis kopen kost heel wat! Dat snap ik.

Ook voor de leveringsakte geldt: als het geen bijzondere situatie is, ben je bij Notaris Bas goed, snel en voordelig uit. Zie hiervoor de dienstenpagina leveringsakte.

 

Bekijk de combi akte

Doe een offerteaanvraag

Hypotheekakte

Waarom Notaris Bas

 • Scherpe prijzen
 • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
 • Makkelijk en snel
 • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
 • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier