Ga je een huis kopen? Dan is er een kans dat je hiervoor een hypotheekakte en leveringsakte nodig hebt. Beide teken je bij de notaris. Bij Bas Notaris kan je beide tekenen in combinatie.
Voorwaarden Hypotheekakte en leveringsakte combinatie
Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden. Als het geen al te spannende hypotheek en levering is, ben je bij Notaris Bas goed, snel en voordelig uit.
In elk geval is het volgende voor Notaris Bas een must:
- De geldverstrekker is een reguliere bank of hypotheekverstrekker en niet een particulier;
- Er is geen sprake van een overdracht binnen de familie;
- Het gaat om een bestaande woning of een bestaand appartement. Dus niet om nieuwbouw, een lidmaatschapsrecht, een woonboot of een perceel restgroen;
- De verkoper is particulier en staat niet onder bewind, onder curatele of is failliet;
- De verkoper verkoopt niet uit een nalatenschap;
- Er wordt niet verkocht door de geldverstrekker;
- Verkoper en koper wonen of zijn gevestigd in Nederland, spreken goed Nederlands en zijn minimaal 18 jaar;
- Er hoeven geen nieuwe erfdienstbaarheden te worden gevestigd;
- Er is een makelaar betrokken die zorgt voor het (voorlopig) koopcontract.
- Is er geen makelaar betrokken bij de (ver)koop van uw huis?
* Dit tarief is een vanaf-prijs inclusief 21% btw voor een basis hypotheek- en leveringsakte. Misschien is meerwerk noodzakelijk.
Wat staat er in de hypotheekakte?
De hypotheekakte is een akte waarin wordt vastgelegd dat u (de hypotheekgever) een onroerende zaak (de woning) als onderpand geeft aan de hypotheeknemer (de geldverstrekker) in ruil voor het verkrijgen van een geldlening. Om de geldverstrekker te beschermen heeft deze het recht om het onderpand in het openbaar te verkopen als u uw afspraken niet na kan komen. Dit noemt men het recht van hypotheek, dit vervalt meestal nadat de lening volledig is afgelost. Deze officiële akte wordt zoals wettelijk voorgeschreven opgesteld door een notaris.
De hypotheekakte bevat een aantal zaken:
- De hoogte van de hypothecaire inschrijving;
- Omschrijving van het onderpand;
- De te betalen hypotheekrente;
- Aflossingsmethode van de hypotheek;
- De verplichting om de woning te verzekeren;
- Algemene voorwaarden van de geldverstrekker.
Wat staat er in de leveringsakte?
In de leveringsakte staan alle afspraken die de koper en de verkoper gemaakt hebben in het getekende voorlopige koopcontract. Wat in de leveringsakte staat, moet dus kloppen met wat in de eerder getekende koopovereenkomst staat. Het kan dat de notaris, in overleg met alle betrokken partijen, de afspraken nog aanvult. Dit kan bijvoorbeeld als de notaris op een bepaald onderdeel de rechtszekerheid onvoldoende gewaarborgd acht.
Om ervoor te zorgen dat juridisch alles klopt bij de overdracht, zijn er een aantal zaken die in de leveringsakte moeten staan, zodat duidelijk is wat nu van wie is. Denk aan kadastrale gegevens van het onroerend goed, de namen van de huidige en toekomstige eigenaren, de titel van de overdracht, de aankoopprijs, de overdrachtsbelasting en de erfdienstbaarheden en ander bijzondere bepalingen die op het huis rusten.
Hypotheekakte en leveringsakte laten opstellen?
Kan Notaris Bas je helpen met de hypotheekakte en de leveringsakte? Dat scheelt jou en de notaris extra werk. En dus verreken ik dat voordeel met je in een superscherp combitarief. Want een huis kopen kost heel wat!