Gratis brochure


Een bankgarantie of een waarborgsom is een van de zaken die geregeld moeten worden wanneer je een huis koopt. Als je de koopovereenkomst hebt getekend, staat daarin vermeld wanneer je de koopsom moet hebben betaald. Het aankoopbedrag van de woning betaal je bij het tekenen van de hypotheek- en leveringsakte. Maar voordat het zover is, wil de verkoper ook wel een garantie dat de koper het huis inderdaad zal kopen en aan bepaalde voorwaarden voldoet. Hoe regel je dit? Door middel van een bankgarantie of een waarborgsom.

Wat is een bankgarantie?

Een bankgarantie is een borgstelling van de bank. De bank verklaart dan dat de bank een bedrag zal uitkeren als de koper zijn verplichting niet nakomt. Het is gebruikelijk om af te spreken dat de koper, nadat de koopovereenkomst is getekend, een bankgarantie stelt voor een bedrag van 10% van de koopsom. Voor een garantieverklaring berekent de bank een vergoeding. Deze vergoeding betaal je rechtstreeks aan de bank of wordt via de afrekening van de notaris verrekend.

Wat is een waarborgsom?

In plaats van een bankgarantie te stellen, kan de koper een waarborgsom storten. De waarborgsom bedraagt 10% van de koopsom en wordt op de derdengelden rekening van de notaris gestort.

bankgarantie

Wat is het verschil tussen een bankgarantie en waarborgsom?

Het verschil tussen een bankgarantie en een waarborgsom is dat bij het storten van een waarborgsom er ook daadwerkelijk geld gestort wordt. Bij een bankgarantie is dit niet het geval, maar de bank staat wel garant voor 10% van de aankoopsom. De verkoper kan dus als de koop niet doorgaat een beroep doen op de bankgarantie.

Kosten bankgarantie

Het stellen van een bankgarantie kost geld. Hoeveel dit precies is, kun je bij jouw bank informeren.

Hoe regel je een bankgarantie?

Het regelen van een bankgarantie doe je uiteraard via je bank. Houd er rekening mee dat je wel altijd servicekosten moet betalen voor het regelen hiervan. Ook als de koop netjes doorgaat en de bank de waarborgsom niet hoeft uit te keren. Heb je het benodigde geld toevallig op een spaarrekening staan? Dan kun je overwegen om de waarborgsom zelf te storten op een derdenrekening van de notaris. Op het moment van passeren krijg je dat geld dan gewoon weer terug.

Wat als de bankgarantie of de waarborgsom te laat geregeld wordt?

Als de koper niet op tijd de bankgarantie regelt of de waarborgsom stort bij de notaris, dan stelt de verkoper hem in gebreke. Dit gebeurt schriftelijk. In de brief wordt aan de koper medegedeeld dat de koper zijn of haar verplichting niet is nagekomen, omdat de waarborgsom/bankgarantie niet op tijd geregeld is. Daarbij wordt de koper gesommeerd om alsnog binnen 8 dagen aan zijn verplichting te voldoen. Op deze manier wordt aan de koper een laatste kans geboden.

Hulp bij het regelen van de bankgarantie?

Wil je meer informatie over de overdracht van een huis de daar komende notariële zaken? Neem in dat geval vrijblijvend contact op met Notaris Bas voor een adviesgesprek of vraag een offerte aan. 

Bekijk onze diensten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier