Gratis brochure


Als je een huis koopt, komt er veel op je af. Zo heb je verschillende akten nodig, waaronder een leveringsakte.

Wat is een leveringsakte?

Deze akte wordt door de notaris gemaakt en zorgt ervoor dat een onroerende zaak, zoals bijvoorbeeld een huis, wordt geleverd aan de koper.

Een stuk grond, een weiland, een appartement of een bedrijfspand is ook een voorbeeld waarbij je een akte van levering nodig hebt om eigenaar te worden. Op het moment dat de akte van levering is ingeschreven bij het kadaster is de koper eigenaar geworden.

Mag je zelf een akte van levering maken?

Nee, een akte van levering mag alleen door de notaris worden gemaakt. Nadat de akte getekend is, schrijft de notaris de akte in bij het kadaster.

Zijn de kosten aftrekbaar?

Nee, de kosten voor een akte van levering zijn niet aftrekbaar. Andere kosten bij de aankoop van een huis wel, bijvoorbeeld de rekening van de hypotheekadviseur en de rekening van de notaris voor de hypotheekakte. Kijk hier voor een overzicht van de kosten die je kunt aftrekken.

Akte van levering kwijt?

Je kunt een kopie opvragen bij de notaris waar je de akte hebt getekend of bij het kadaster. De originele akte blijft altijd in de kluis bij de notaris. Het kadaster bewaart een digitaal afschrift.

Koopovereenkomst kwijt?

In de akte van levering staan onder andere alle gemaakte afspraken uit de koopovereenkomst. Als je deze kwijt bent, kun je deze opvragen bij de makelaar of de notaris. Het komt maar weinig voor dat de koopovereenkomst bij het kadaster wordt ingeschreven. Alleen als jouw koopakte wel is ingeschreven, kun je een kopie bij het kadaster opvragen.

Bekijk onze diensten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier