Gratis brochure


Het fiscaal partnerschap betekent dat je samen met jouw partner belastingaangifte kunt doen. Als fiscale partners kun je inkomsten en aftrekposten samen verdelen. Dit kan voordelig zijn voor de belasting die u moet betalen of terugkrijgt.

Wanneer ben je fiscale partners?

Wil je weten of je al fiscale partners bent? Dat hangt volledig af van jullie situatie:

 • jullie zijn getrouwd of hebben een geregistreerd partnerschap

Dan zijn jullie fiscale partners vanaf het moment dat jullie trouwen of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. Woonden jullie al samen? Dan zijn jullie fiscale partners vanaf het moment dat jullie binnen dat jaar samen op hetzelfde adres stonden ingeschreven bij de gemeente.

 • jullie zijn niet getrouwd en hebben geen geregistreerd partnerschap maar hebben een notarieel samenlevingscontract

Dan zijn jullie fiscale partners vanaf het moment dat jullie samenlevingsovereenkomst getekend is.

 • er geldt voor jullie een andere situatie Kijk dan eens op de site van de belastingdienst om te zien of jullie fiscale partners zijn.

Hebben jullie nog geen fiscaal partnerschap, maar zou je dit wel willen? Vraag dan online een samenlevingscontract bij ons aan!

 

Wat is het voordeel van een fiscaal partnerschap?

Fiscale partners zijn brengt vele voordelen met zich mee. Deze voordelen zijn vooral gericht op de inkomstenbelasting en de schenk- en erfbelasting. We hebben alle voordelen voor je op een rijtje gezet:

 • Als fiscaal partners doen jullie samen belasting aangifte. Jullie mogen dan bijvoorbeeld spaargeld aan de een of de ander toerekenen en een aantal aftrekposten onderling verdelen. Dit kan voordelig zijn als de een bijvoorbeeld meer verdient dan de ander.
 • Als jullie een hypotheek hebben, dan mag degene met het hoogste inkomen de hypotheekrente helemaal aftrekken van zijn inkomen voor de belasting, ook al is diegene niet de eigenaar. Zo ontvang je zoveel mogelijk inkomstenbelasting terug.
 • Als een van jullie een schenking of een erfenis krijgt, moet je erf- of schenkbelasting betalen. Als je fiscaal partner bent, betaal je in beginsel minder belasting over een erfenis of schenking van je partner.

Toch liever samenwonen zonder fiscale partners te zijn?

Je kunt uiteraard ook gewoon samenwonen, zonder dat je fiscale partners van elkaar bent. In dit geval ga je bijvoorbeeld samenwonen zonder samenlevingscontract. Houd hier natuurlijk rekening met het feit dat je niet op basis van andere voorwaarden al een fiscaal partnerschap hebt. Je doet in dit geval ook zelf je belastingaangifte. Het is goed om te weten dat, wanneer je geen fiscale partners bent en toch samenwoont, dit gevolgen kan hebben voor je huurtoeslag.

Bekijk onze diensten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

 • Scherpe prijzen
 • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
 • Makkelijk en snel
 • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
 • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier