Gratis brochure


Een holdingstructuur is een structuur waarbij één B.V. aandelen heeft in een andere BV. Een holding is eigenlijk een gewone BV. Alleen heeft deze meestal 100% van de aandelen van de dochter. Deze dochter noem je een werk-bv of werkmaatschappij. Een holding kan ook meerdere dochters hebben. Het meest opvallend aan een holding is dat er geen werkzaamheden in plaatsvinden. De werkzaamheden vinden in de dochter(s) plaats.

Enkele voordelen van een holdingstructuur

  • het spreiden van risico's

Stel je voor dat je al je waardevolle bezittingen in je werkmaatschappij hebt zitten en je zou om welke reden dan ook failliet gaan. Dan ben je alles kwijt. Je kunt je bezittingen (denk aan je bedrijfspand, patenten, software, etc.) onderbrengen in een aparte holding boven jouw BV. Deze holding verricht geen werkzaamheden, maar geeft de werkmaatschappij het recht om deze bezittingen te gebruiken. Op deze manier kun je je risicovolle dagelijkse werkzaamheden scheiden van je waardevolle bezittingen.

  • je kunt pensioen opbouwen in je holding
  • je betaalt minder belasting bij de verkoop van je onderneming. Het verkopen van aandelen is met een holding voordeliger dan zonder holding omdat de deelnemingsvrijtelling van toepassing is. Als een natuurlijk persoon aandelen verkoopt, moet hij 25% inkomstenbelasting over de winst betalen. Als een onderneming aandelen in de werkmaatschappij verkoopt, betaalt de holding geen belasting over de winst omdat de deelnemingsvrijstelling dan van toepassing is.

Waarom je ook als kleine ondernemer voor een holdingstructuur kiest

Ondanks het feit dat een holdingstructuur iets duurder is, biedt de veiligheid van de structuur heel veel meerwaarde. Zoals eerder genoemd ben je dus extra beschermd bij een faillissement. Als je als klein ondernemer, of VOF, failliet gaat kunnen de schuldeisers zich verhalen op privé bezittingen als je woning. Ook opgebouwd pensioen na jarenlang hard werken is hierdoor beter beschermd. Nu snap je de uitspraak ''één BV is geen BV''.

Online een BV oprichten?

Wil je meer informatie over een BV oprichten en wil je deze gemakkelijk online opzetten? Neem dan eens contact met ons op. BAS helpt je graag!

Bekijk onze diensten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier