Gratis brochure


De koopsom is de prijs die je aan de verkoper betaalt om eigenaar te worden van het huis. Deze prijs is dus letterlijk het prijskaartje dat aan een huis vast zit. Maar hoe komt deze prijs tot stand? Om je wegwijs te maken, geeft Notaris Bas je graag een korte uitleg over de koopsom en welke punten daarbij komen kijken.

Wat houdt de koopsom van een woning in?

De koopsom is uiteindelijk het totaal bedrag dat jij als koper met de verkopende partij afspreekt. Dit kan onder de aangegeven vraagprijs liggen, maar ook daar boven.

Maximale koopsom NHG

Om in aanmerking te komen voor een lening met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), mag de koopsom óf de marktwaarde van het huis niet meer zijn dan € 355.000,00. Behalve als je energiebesparende voorzieningen neemt, dan is dit bedrag € 376.300,00.

Wanneer koopsom bekend bij Kadaster?

Wanneer je een huis hebt gekocht, wordt je eigenaar op het moment dat de leveringsakte is ingeschreven bij het Kadaster. Zodra deze akte is ingeschreven, is de koopsom bekend bij het Kadaster. De koopprijs staat namelijk in de leveringsakte genoemd.

Vaak sluit je bij het kopen van een huis ook een hypotheek af. De hypotheekakte wordt bijna altijd na de leveringsakte getekend. Ook de hypotheekakte wordt bij het Kadaster ingeschreven. Het bedrag dat in de hypotheekakte genoemd is, hoeft niet hetzelfde te zijn als het bedrag dat in de leveringsakte genoemd staat. Je kunt immers een hoger of lager bedrag lenen dan de prijs waar je het huis voor hebt gekocht. Een hoger bedrag omdat je bijvoorbeeld nog wilt verbouwen of een lager bedrag omdat je eigen geld hebt dat je gebruikt voor de aankoop van het huis.

De notaris moet de inschrijving bij het Kadaster voor je verzorgen. Hier zijn kosten aan verbonden die de notaris doorberekent aan jou. Deze kosten vind je terug op de nota van afrekening.

Hulp bij het kopen van een huis

Weet je eigenlijk niet zo goed wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een huis? Kosten koper, koopovereenkomst, leveringsakte, hypotheekakte, notaris en lening zijn zo een aantal punten waar je als koper mee te maken krijgt. Zie je door de bomen het bos niet meer door alle termen die je leest? Kijk dan eens rond op mijn website.

Bekijk onze diensten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier