Een oprichtingsakte moet door een notaris opgemaakt worden als je een besloten vennootschap (B.V.) wilt oprichten. Dit staat zo in de wet. Wat is dit precies voor een akte? Waar is het voor nodig en hoe ziet deze akte eruit? Om je wegwijs te maken, geeft Notaris Bas je graag een korte uitleg over deze akte.
Waarom is een oprichtingsakte verplicht?
Als je een B.V. wilt oprichten moet je, volgens de wet, onder andere aan de volgende eisen voldoen:
- Je hebt statuten nodig;
- Je hebt startkapitaal en aandelenkapitaal nodig;
- Je moet naar de notaris voor een notariële akte;
- Jouw B.V. moet worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Oprichtingsakte statuten
In de notariële akte staan de statuten. Statuten zijn de bepalingen en regels van het bedrijf. Een aantal zaken moeten in de statuten staan, zoals:
- de naam en vestigingsplaats van de B.V.;
- het doel van de B.V.;
- de soorten aandelen;
- de regels voor de overdracht van aandelen;
- de waarde van aandelen;
- de zeggenschap van aandeelhouders;
- de besluitvorming;
- de blokkeringsregeling;
- de benoeming en ontslag van bestuurders;
- de ontbinding van de rechtsvorm.
Wat is startkapitaal?
Vroeger had je een verplicht startkapitaal nodig van € 18.000,00. Zonder dit startkapitaal mocht je geen B.V. oprichten. Gelukkig hoeft dit niet meer, waardoor het oprichten van een B.V. voor iedereen toegankelijker wordt. Hoef je dan helemaal geen startkapitaal meer te hebben? Jazeker wel, je hebt een bedrag van € 0,01 nodig. Het maakt niet uit of je dit bedrag in geld of in bezittingen (bijvoorbeeld een bedrijfsauto) hebt.
Wat is aandelen kapitaal?
Het kapitaal van de B.V. bestaat uit aandelen. Binnen de B.V. kan er één aandeelhouder zijn, maar er kunnen ook meerdere aandeelhouders zijn. Hoeveel aandelen je hebt, bepaalt uiteindelijk hoeveel winst je uit de B.V. ontvangt en hoeveel zeggenschap je hebt.
Akte van oprichting wijzigen
Kun je eenmaal als je je B.V. hebt opgericht nog zaken wijzigen? Ja hoor dat kan! Er kunnen verschillende redenen zijn om jouw oprichtingsakte te willen wijzigen. Wij benoemen hieronder de meest voorkomende redenen om de oprichtingsakte te wijzigen:
- Het aandelenkapitaal wijzigt. Nadat jouw B.V. is opgericht, kun je altijd nog het aandelenkapitaal vermeerderen of verminderen.
- Je wijzigt je activiteiten. De nieuwe activiteiten moeten wel onder de doelstelling van jouw B.V. vallen. Is dit niet het geval, dan zul je je doel omschrijving moeten wijzigen.
- Je wil de naam van jouw bedrijf veranderen. Bij de oprichting koos je een naam, waar je nu niet meer achter staat. De naam kan niet meer passend zijn vanwege persoonlijke voorkeur, of omdat de naam een samentrekking van twee namen is. Bijvoorbeeld van jou zelf en de naam van jouw partner. Wanneer deze samenwerking eindigt, kun je er voor kiezen om door te gaan met alleen jouw naam.
Wil je je statuten wijzigen? Neem dan contact op met de notaris om te horen welke documenten er nodig zijn om de statutenwijziging door te voeren. Als de notaris deze stukken ontvangen heeft, wordt de akte opgesteld.