Gratis brochure


Hoe kan ik een samenlevingsovereenkomst ontbinden?

Toen jullie gingen samenwonen, hebben jullie een samenlevingsovereenkomst gemaakt. Helaas is jullie relatie anders verlopen dan gehoopt en jullie hebben besloten om uit elkaar te gaan. Wat moet je nu doen?

Vaak staat er in jullie samenlevingscontract informatie over wanneer je uit elkaar gaat. Zo kan er bijvoorbeeld staan dat het contract is ontbonden als:

  • jullie dit schriftelijk overeenkomen;
  • jullie elkaar een aangetekende brief hebben gestuurd met daarin de datum van beëindiging;
  • als jullie beiden op een ander adres zijn ingeschreven;
  • als jullie gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, met elkaar of met iemand anders;
  • als één van jullie komt te overlijden.

In een aantal gevallen hoeven jullie niet langs de notaris als jullie uit elkaar gaan. Stel: jullie gaan in goed onderling overleg uit elkaar, hebben niet samen een koopwoning en er zijn geen bijzondere bepalingen opgenomen in jullie samenlevingsovereenkomst. Dan kan één van jullie de huurwoning verlaten en zich op een ander adres laten inschrijven. Zijn jullie wel al uit elkaar, maar wonen jullie nog samen (omdat er nog geen woning beschikbaar is), dan schrijven jullie elkaar een aangetekende brief met de datum van beëindiging. Als jullie gaan trouwen, hoeven jullie ook niks te doen, het samenlevingscontract eindigt dan vanzelf.

Samenlevingscontract ontbinden via een notaris

In andere gevallen is het heel verstandig om langs de notaris te gaan. Stel: jullie samenlevingsovereenkomst eindigt door het overlijden van één van jullie en jullie hebben geen testament gemaakt. Dan is het verstandig om langs de notaris te gaan. Ook als jullie samen kinderen hebben of er een koopwoning is, is het aan te raden om langs de notaris te gaan.

Als jullie een koopwoning hebben, dan kunnen jullie twee dingen doen:

  1. de woning verkopen (en de opbrengst verdelen);
  2. een van jullie blijft in de woning wonen en de ander gaat verhuizen. Als jullie hiervoor kiezen, let er dan op dat de woning wel nog verdeeld moet worden! Het deel van degene die de woning verlaat, moet worden gekocht door degene die achterblijft. Deze verdeling moet door een notaris worden gemaakt.

Bekijk onze diensten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier