Gratis brochure


Een startershypotheek behoort tot de mogelijkheden wanneer je een hypotheek gaat afsluiten. Maar wanneer kun je gebruik maken van deze hypotheekvorm, hoe vraag je deze aan en wat is het voordeel hiervan? Notaris Bas legt je graag uit wat het is, wat jouw mogelijkheden zijn en hoe Notaris Bas  hierbij kan helpen. 

Wat is een startershypotheek?

Eigenlijk zegt de naam het al: het is een hypotheek voor de startende koper. Deze hypotheek kan nét dat beetje extra bieden om toch jouw eerste huis te kunnen kopen. Je vraagt een startershypotheek aan bij jouw gemeente. Om er achter te komen of jouw gemeente deze hypotheek verstrekt, check je de website van SVN.

startershyptheek

Hoe regel je je hypotheek?

Wanneer je een bod hebt gedaan op een huis en dit bod is geaccepteerd, moeten er een aantal zaken worden geregeld. Eerst leg je de afspraken die je maakt met de verkoper (bijvoorbeeld de koopsom) vast in een koopovereenkomst. Daarna regel je bij de hypotheekadviseur of bank, jouw hypotheek om de koop te kunnen bekostigen. Je kijkt samen met de hypotheekadviseur naar de keuzes binnen de hypotheekvormen en kiest vervolgens de vorm die het beste bij jouw situatie past. Het kan zijn dat je net een beetje geld tekort komt. Dan is de startershypotheek een mooie optie.

Nu je de financiering rond hebt, moeten er officiële documenten opgesteld worden. Hiervoor ga je naar notaris Bas, waar je de leveringsakte en de hypotheekakte(n) ondertekend. Bij het tekenen van de leveringsakte gaat de eigendom over van de verkoper naar de koper en is het huis van jou! Heb je een hypotheek bij de bank afgesloten én een startershypotheek, dan teken je twee hypotheekakten. De "gewone" hypotheekakte en de hypotheekakte waarin de voorwaarden voor jouw Starterslening worden geregeld, zoals bijvoorbeeld dat je de lening moet gebruiken voor de aankoop van je woning. Al deze afspraken worden in de hypotheekakte geregeld. De notaris zorgt ervoor dat alles juridisch goed geregeld wordt en doet onder andere de volgende onderzoeken:

  • Het eigendomsonderzoek van het pand; is de verkoper wel eigenaar en hoe en wanneer heeft hij het pand in eigendom verkregen? 
  • Het onderzoeken of het pand belast is of wordt met andere hypotheken, of misschien wel met een beslag van een schuldeiser. 
  • Checken of de toestemming van de partner nodig is voor het vestigen van een hypotheekrecht. 

Kun je NHG-garantie krijgen bij een startershypotheek?

Met een Starterslening kun je bovenop je maximale hypotheek met NHG een extra bedrag lenen. Hier hoef je dan tijdelijk geen rente en aflossing over te betalen.

Notaris nodig?

Notaris Bas biedt hulp aan voor wanneer je op het punt bent aangekomen van de benodigde aktes. Vraag een offerte aan, wanneer ik jou kan helpen bij het opstellen van een leveringsakte en hypotheekakte.

Bekijk onze diensten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier