Gratis brochure


Een vof (vennootschap onder firma) is een onderneming waarin minimaal 2 personen werken onder één naam. Een vof is geen rechtspersoon en daardoor zijn de (mede)eigenaren, ook wel vennoten, aansprakelijk.

Waarom een vof oprichten?

Het oprichten van een vof biedt veel voordelen voor een ondernemer. We hebben ze allemaal op een rijtje gezet: · Het is goedkoop, want je hoeft je alleen maar in te schrijven bij de KVK

  • Tot een winst van ongeveer €80.000 is het aantrekkelijker om een vof op te richten dan een BV, omdat je er simpelweg meer aan over houdt.
  • Met een vof kun je personeel aannemen
  • Deze voordelen zijn in de eerste 3 jaar het meest van kracht

Hoe zit het met de aansprakelijkheid?

Een vof is, in tegenstelling tot een BV, geen rechtspersoon. Dat betekent dat je als ondernemer(s) zelf, ook wel de vennoten genoemd, aansprakelijk bent voor alle financiën en schulden. Als een vof failliet gaat kunnen de schuldeisers zelf bepalen of zij aanspraak maken op het vermogen van de onderneming of de ondernemers (vennoten). Als het vermogen in het bedrijf niet genoeg is, hebben de schuldeisers recht op het privévermogen van de vennoten om zo de schuld af te kunnen lossen.

Belangrijk

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan is ook jouw partner financieel aansprakelijk voor de schulden. Dit kun je voorkomen door huwelijksvoorwaarden op te laten stellen.

Wanneer van een vof naar een BV?

Vaak wordt gedacht dat er een bepaalde grens is aan te behalen omzet waarboven omzetting naar een besloten vennootschap interessant is. Het is zeker zo dat hier een berekening aan ten grondslag ligt, maar deze is voor iedere onderneming en ondernemer anders. Zo is het van belang wat je salaris is als dga. Hierbij dien je rekening te houden met het gebruikelijke loon, wat inhoudt dat je jezelf als dga minimaal € 45.000,- per jaar (2019) moet uitbetalen. Daarnaast is het van belang wat er overblijft na aftrek van kosten. Dus: over welk gedeelte van je winst betaal je belasting? Daarnaast is het zo dat als je je privé bezittingen meer wilt beschermen het verstandig is om een BV op te richten. Bas helpt je hier graag bij. Neem gerust eens contact met mij op!

Bekijk onze diensten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier