Een erfdienstbaarheid is het recht om gebruik te maken van een stuk grond, ook al is de grond niet van jou. Dit betekent dat je het goed moet vinden als iemand anders iets op jouw erf doet of juist niet doet.

Je kunt je voorstellen dat dit tot vervelende situaties kan leiden, of zelfs tot een hoogoplopende ruzie. Daarom bestaan er verschillende erfdienstbaarheden. Deze erfdienstbaarheden kunnen op twee manieren ontstaan:

  • door verjaring
  • door vestiging

Erfdienstbaarheid ontstaan door verjaring

Als je al jaren lang de grond van de buren gebruikt om naar jouw schuurtje te lopen, dan is er een erfdienstbaarheid ontstaan. Vaak ontstaat de erfdienstbaarheid door verjaring na 10 tot 20 jaar.

Erfdienstbaarheid ontstaan door vestiging

Als je met elkaar afspreekt om een erfdienstbaarheid te vestigen, ga je naar de notaris om in een notariƫle akte de erfdienstbaarheid vast te leggen. Als de akte is getekend, is de erfdienstbaarheid gevestigd. Omdat deze erfdienstbaarheid in een notariƫle akte is vastgelegd, geldt deze ook voor de volgende eigenaren. Er kan dus geen misverstand over ontstaan. Wel zo handig om een burenruzie te voorkomen.

Hoe kun je een erfdienstbaarheid vestigen?

Als je onroerend goed koopt, dan kunnen er al erfdienstbaarheden gevestigd zijn. Dit staat dan in de leveringsakte. Het opnemen en vestigen van een nieuwe erfdienstbaarheid kan de notaris voor je doen.

Er bestaan verschillende erfdienstbaarheden.

Recht van overpad

Om op je eigen grond te komen, mag je over de grond van de buren lopen of fietsen. Bijvoorbeeld om bij jouw achtertuin of schuurtje te komen.

Recht van weg

Recht van weg is hetzelfde als het recht van overpad, maar dan voor een bredere weg waar je met de auto overheen kunt.

Recht van uitzicht

Bij recht van uitzicht gaat het erom dat er een bepaald uitzicht behouden wordt. Je mag niet zomaar iets bouwen op jouw eigen grond als de buren

daardoor opeens tegen een muur aan kijken. In dit geval mag je dus iets niet doen, namelijk hoger bouwen dan een bepaalde hoogte.

Recht op een boom bij de erfgrens

In de wet staat dat je niet binnen 2 meter van de erfgrens een boom mag planten. Via een erfdienstbaarheid kunt je met jouw buren afspreken dat dit wel mag.

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier