Royement betekent het uitschrijven van een hypotheek uit het kadaster, dit wordt ook wel het doorhalen van een hypotheek genoemd.

Alle hypotheek aktes zijn geregistreerd bij het Kadaster. Zo kun je zien of er op een bepaald registergoed (bijvoorbeeld een huis) een hypotheek rust. Dat is belangrijke informatie, omdat als de woning verkocht moet worden de bank voor gaat op andere schuldeisers. Bij een royement wordt deze registratie dus bij het Kadaster uitgeschreven.

Wat is royeren en hoe moet dat?

De notaris kan een hypotheek royeren. Dit doet hij met de royementsakte. De uitschrijving van de hypotheek gebeurt nadat de royementsakte is ingediend bij het kadaster. Omdat de hypotheek een zekerheid voor de bank geeft, mag de notaris niet zomaar royeren. De bank kan dan zijn voorrang op andere schuldeisers verliezen.

Als je wilt overstappen naar een andere bank of als je je huis hebt verkocht, moet de hypotheek worden doorgehaald. Dit betekent niet dat je lening al is afgelost. De notaris vraagt bij de bank onder welke voorwaarden de hypotheek mag worden geroyeerd. De bank geeft op welk bedrag de bank moet ontvangen, dit heet de aflosnota. De notaris krijgt van de bank een volmacht om de hypotheek door te halen. De volmacht mag alleen gebruikt worden als aan de voorwaarden van de bank is voldaan. Als dit allemaal geregeld is, royeert de notaris de hypotheek.

Als je lening helemaal is afgelost, is alleen een document waaruit blijkt dat de lening is afgelost niet voldoende om te mogen royeren. De notaris moet een bevestiging van de bank krijgen dat er geroyeerd mag worden. Dit komt omdat in bijna alle hypotheekakten staat dat het hypotheekrecht geldt voor alle leningen en verplichtingen en niet alleen je oorspronkelijke lening.

Het aanvragen voor een bevestiging of een aflosnota voor het doorhalen van je hypotheek gaat bij elke bank verschillend. Iedere bank hanteert ook verschillende termijnen voor het indienen van de aanvraag. Je moet rekening houden met deze termijnen als je je hypotheek wilt doorhalen.

Wanneer moet een hypotheek geroyeerd worden?

Als je je huis verkoopt of als je je hypotheek wilt oversluiten bij een andere bank. Pas als je hypotheek geroyeerd is, is de woning weer vrij voor het vestigen van een nieuwe hypotheek door een nieuwe bank. Het royement wordt geregeld door de notaris die de opdracht krijgt voor de levering van de woning of de oversluiting van de hypotheek.

Wie betaalt de kosten van royeren?

De kosten van het royeren van jouw hypotheek komen voor jouw rekening, ook als er sprake is van verkoop van de woning 'kosten koper'.

Wilt u uw hypotheek royeren?

Neem dan geheel vrijblijvend contact op. Ik kan de doorhaling voor je verzorgen.

 

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier