Eenmanszaak omzetten naar BV

Brochure Bedrijf starten



Het omzetten van een eenmanszaak naar een BV heeft voordelen. Wij leggen u graag uit wat deze voordelen zijn en hoe de omzetting kan verlopen. Het omzetten van uw eenmanszaak naar een BV gaat eenvoudiger dan u denkt. Voor de omzetting moet éérst de nieuwe BV worden opgericht. Hierna vindt pas de omzetting plaats en wordt uw eenmanszaak beëindigd. De kosten zijn laag en de duur van het omzetten is ook relatief kort. Sinds 2012 is het niet meer verplicht om een startkapitaal van 18.000 euro te hebben. Tegenwoordig is één euro al genoeg. Op die manier al genoeg om een BV op te kunnen richten. Echter kiezen de meeste ondernemers wel voor een bepaald startkapitaal bij de oprichting.

Er zijn enkele punten om rekening mee te houden bij de omzetting:

· Eerst oprichten van BV;

· Wijziging van oprichtingsakte;

· Verdeling van activa en passiva ieder deel door twee of drie delen.

Op welke manieren kun je jouw eenmanszaak omzetten naar een BV?

Er zijn drie manieren om van een eenmanszaak naar een BV te gaan, namelijk:

1. Activa-passivatransactie

2. Geruisloze omzetting

3. Ruisende inbreng

Ruisend

Wilt u uw onderneming met terugwerkende kracht omzetten in een BV en heeft u het doel om deze onderneming binnen drie jaar te verkopen? Dan is de ruisende inbreng de geschiktste optie. U stuurt een intentieverklaring naar de Belastingdienst, waarin u laat weten dat u een eenmanszaak ruisend naar een BV omzet. U kunt een intentieverklaring samen opstellen met een boekhouder.

Daarna richt u bij de notaris de BV op. De notaris stelt daarnaast een akte van inbreng op. Daarin staan alle activa en passiva van uw eenmanszaak die overgaan naar de BV. De notaris zorgt voor inschrijving van uw BV en de uitschrijving van de eenmanszaak bij de KVK.

Geruisloos

Wilt u uw eenmanszaak via een geruisloze omzetting naar een BV omzetten? Bij een geruisloze inbreng hoeft u geen inkomstenbelasting te betalen over fiscale reserves of over de overwaarde van uw bedrijfspand. Dit is dus vooral een geschikte methode voor eenmanszaken die al een gelangere periode bestaan. Uw nieuwe BV start met een balans die gelijk is aan de eindbalans van uw eenmanszaak.

Geruisloze omzetting:

· Geschikt voor eenmanszaken met meerwaarde of fiscale reserves);

· Geschikt voor eenmanszaken die al een langere tijd bestaan;

· Met terugwerkende kracht geldig tot 9 maanden eerder.

De activa-passiva transactie

Als u kiest voor een bedrijfsovername via de activa-passiva transactie, dan zet u uw eenmanszaak snel en eenvoudig om in een BV. U verkoopt alle activa en passiva van de eenmanszaak aan een

nieuw opgerichte BV. U gaat eerst naar de notaris om de BV op te richten, vervolgens zorgt de notaris voor inschrijving van uw BV bij de KVK. De activa-passivatransactie is de meest voor de hand liggende manier en ook de voordeligste methode voor transactie bij eenmanszaken.

Ook heeft u een activa-passivadocument nodig. In dit document staat welke bezittingen en schulden u aan de BV verkoopt. U kunt echter ervoor kiezen om dit document zelf op te stellen of om dit via een notaris te laten opstellen. Bij het omzetten via een activa-passivatransactie heeft u geen notariële akte nodig.

Activa-passivatransactie:

· Inbreng van eigendommen zonder extra kosten;

· U betaalt geen inkomstenbelasting over fiscale reserves;

· De omzetting gaat niet met terugwerkende kracht in.

Wanneer eenmanszaak omzetten naar een BV?

Vooral voor startende ondernemers kan het aantrekkelijk zijn om met een eenmanszaak te beginnen en niet direct te kiezen voor een BV. Voor ondernemers met meer ervaring en hogere winst zijn er meer risico’s verbonden met de eenmanszaak, waardoor het aantrekkelijker kan zijn om te kiezen voor de BV. Denk bijvoorbeeld aan hoofdelijke aansprakelijkheid en belastingvoordeel bij hoog inkomen. Om hoofdelijke aansprakelijkheid te voorkomen en belastingvoordelen te verkrijgen is het omzetten van eenmanszaak naar een BV een goede optie.

Wat zijn de voordelen van een eenmanszaak omzetten naar een BV?

Een BV kent enkele voordelen vergeleken met een eenmanszaak. Het hangt af van de situatie van uw onderneming of een BV ook écht fiscaal voordeliger is dan een eenmanszaak. De belangrijkste reden om naar een BV over te gaan is het verschil in aansprakelijkheid.

Wij hebben de grootste voordelen van een BV hieronder voor u opgesomd:

· De BV is een eigen rechtspersoon: dit betekent dat de beschikbare financiële middelen van de BV worden ondergebracht in de vennootschap. De vennootschap is verantwoordelijk voor alle wettelijke verplichtingen en moet in staat zijn om eventuele schuldeisers te betalen. Dus u bent niet zelf hoofdelijk aansprakelijk. Oftewel, privé en zakelijk blijven gescheiden.

· De BV kan niet failliet gaan zoals zelfstandig ondernemer: wanneer u failliet gaat, dan heeft u nog altijd een inkomen dat via andere activiteiten loopt.

· Daarnaast oogt een BV professioneler dan een eenmanszaak.

· Er gelden ook bepaalde fiscale voordelen aan een BV ten opzichte van een eenmanszaak.

Meer blogberichten

Download brochure

Waarom Notaris Bas

  • Scherpe prijzen
  • Expertise van Abma Schreurs Notarissen
  • Makkelijk en snel
  • Duidelijk werkplan en heldere tariefopbouw
  • We zitten op meerdere plekken in Noord-Holland
Bas met handen over elkaar

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over onze diensten of werkwijze.
De meeste vragen beantwoord ik op onze veel-gestelde-vragen pagina.

Inloggen Mijn Dossier